В Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм (ПГЛПТ) в Казанлък представиха по иновативен начин „Празници в казанлъшката котловина“. Това съобщават от ръководството на учебното заведение в официалната си страница.
От няколко години ПГЛПТ е част от иновативните училища в България, посочват от гимназията. Тези училища са модел за изграждане на нов образователен модел, целта на който е учениците да подобрят образователните си резултати и да повишат критичното мислене и творчеството си чрез модерни образователни процеси, методи на преподаване и учебни стратегии.
През последните години различните класове в ПГЛПТ и преподавателите им работят много активно върху проектния метод за креативно бъдеще на обучението в гимназията, обясняват от ръководството. В рамките на този метод се осъществява и разработката „Празници в казанлъшката котловина“ на преподавателя по георграфия Тома Башкехайов, която е предназначена за учениците от 10 б клас - специалност "Организация на хотелиерството". 
В открит урок, част от мониторинга на проекта, г-н Башкехайов представи празникът Сирни заговезни (Прошка) и неговите специфики в Казанлък и региона, обясняват от гимназията. Урокът се състоя в кабинета по туризъм, а гости на събитието бяха представители на Министерство на образованието и науката и Регионално управление на образование – Стара Загора. Специален лектор на занятието беше Венелина Пеева - завеждащ отдел "Етнография" към Исторически музей "Искра", добавят от ПГЛПТ. Тя запозна учениците с една от най-впечатляващите български традиции - на кукерите. Лекцията на Пеева разгледа детайлно всички аспекти на кукерството в казанлъшкия край от изработката на кукерските маски до времето в годината, когато се организират кукерските игри, уточняват от ръководството. 
Учениците също се включиха активно в урока. Сибел Копанова и Никол Колева запознаха гостите със своята презентация за кукерството, а Ивон Димова представи интерактивна карта на празниците в казанлъшката котловина, която е разработена специално за проекта и цели да обхване основните специфики на местните традиции и обичаи. 
От гимназията посочват, че проектната разработка има за цел да подобри знанията и творческото мислене на бъдещите хотелиери.