Посланикът на Китай в Канбера Сяо Цян каза днес, че Австралия е дала "първия изстрел" за влошаването на търговските отношения между двете страни, но добави, че има възможност двустранните връзки да се подобрят, ако тя предприеме съответните стъпки, предаде Ройтерс.
В реч в Института по австралийско-китайски отношения към Техническия университет в Сидни Сяо заяви, че Канбера е предизвикала разрива в двустранните връзки, и призова новото австралийско правителство да вземе мерки по въпроса.
"Предишното правителство на страната водеше определена политика и предприе определени действия, които на практика прекъснаха нормалното бизнес сътрудничество и отношенията между (китайската) компания "Хуавей" и австралийските й партньори. Това може да се окачестви като първия изстрел, нарушил нашите нормални делови отношения", каза дипломатът.
Сяо изрази несъгласие с тезата, че Китай е наложил търговски санкции на вноса на австралийски стоки, като се аргументира, че предприетите в тази връзка мерки са взети след оплаквания на китайски компании и потребители, изразили недоволство от Австралия.
Докато той говореше, протестиращи хора го апострофираха и държаха плакати с надписи за Тибет, Синцзян и Хонконг.
Сяо заяви, че след разменените писма между лидерите на Китай и Австралия, както и след срещата между министрите на отбраната на двете страни в кулоарите на конференция в Сингапур, се е отворила възможност новото австралийско правителство да подобри двустранните отношения.
"Има пет важни области, в които според мен е важно Китай и Австралия да положат общи усилия", каза той. Австралия трябва да уважава социалистическия строй в Китай, да се придържа към взаимоизгодното икономическо сътрудничество в двустранните отношения, да бъде разумна по въпросите на сигурността, да си взаимодейства с Пекин по регионалните въпроси и да се отнася толерантно към различията във възгледите, изброи Сяо.
Китай е търговски партньор номер едно на Австралия и най-големият пазар за изнасяната от нея желязна руда, но през последните години двустранните отношения се обтегнаха. Пекин наложи търговски санкции срещу австралийските стоки в отговор на определени мерки и решения на Канбера, като например това да призове за разследване на произхода на КОВИД-19 и за забрана на 5 Джи мрежата на "Хуавей".
Новият австралийски премиер Антъни Албанезе, който встъпи в длъжност миналия месец, каза, че за да се подобрят двустранните отношения, е нужно Китай да отмени санкциите срещу австралийските стоки. Правителството му освен това изрази опасение от решението на Пекин да сключи пакт за сигурност със съседните на Австралия Соломонови острови.
На днешното събитие в Института по австралийско-китайските отношения директорът му Джеймс Лорънсън постави въпроса за отношението към двама австралийски журналисти в затвор в китайската столица, единият от които е бивш възпитаник на Техническия университет в Сидни. Те чакат присъдите си по дела за застрашаване на националната сигурност на Китай.
Сяо заяви, че ограниченията за честотата на контактите на задържаните австралийци с дипломати от родината им са продиктувани от мерките в Китай срещу разпространението на КОВИД-19.