Има финансиране в образованието, липсва само по-добра координация и организация, която да позволи финансирането да бъде използвано максимално добре. Това каза министърът на образованието и науката в оставка акад. Николай Денков по време на Националния форум "Нов Стандарт за младите. Образование, иновации, предприемачество", организиран от медия "Стандарт". Той уточни, че през следващите години страната ни ще има уникален шанс, какъвто досега не е имало - с четири различни източника на финансиране.
Министърът в оставка уточни, че освен финансиране по програма "Образование", има предвидени средства и в Плана за възстановяване и развитие, има пари и в програмата за научни изследвания, иновации и дигитални трансформация. Освен това средства има в Националния бюджет, който през последните години е силно мотивиран да подкрепи системата на образованието.
Резултати вече има, изтъкна министър Денков. Те не са само в повишените заплати на училищата. Той обърна внимание на програмата за извънкласните дейности. Програмата за спортните площадки също дава резултати. "Ако вземем всеки един от тези източници сам по себе си, той би бил крайно недостатъчен. Но ако погледнем цялата система, ще видим, че през следващите 2-3-4 години ние имаме всичко необходимо, което може да превърне България в съвременна и добре развита държава в областта на образованието и науката", заяви Николай Денков.
Образователният министър в оставка добави, че и днес България има прекрасно образование на много места. Според него проблемът е, че на много места има и слабости, които са изключително тежки. 
През следващите години е ключово всички институции заедно, независимо от това какви са правителствата, да работят системно и последователно за преодоляване на проблемите. Николай Денков счита, че България има всички елементи, ако има нужната организация, след 3 години страната ни да стане "страна мечта, в която да искаме да живеем ние, нашите деца и внуци".