В плевенската болница "Сърце и Мозък" са направени две операции на колянна става по нов щадящ метод с навигация. Пациентите са на над 70-годишна възраст, съобщават от лечебното заведение. 
Новата техника, която се прилага от екипа на Клиниката по ортопедия и травматология с началник проф. Аспарух Аспарухов, гарантира по-дълъг живот на ставите без последваща ревизия. И двете операции са планови и са извършени в рамките на първата Ескулап академия по ортопедия с гост един от пионерите в навигационното ендопротезиране на коляно д-р Гюнтер Васмер. Интервенциите са продължили близо час и са извършени от екипа на клиниката с участието на д-р Васмер. Още същия ден, след извеждане от анестезия, пациентите са изправени на крака и рехабилитирани. 
По думите на проф. Аспарухов навигационното ендопротезиране на коляно е метод, наложен в световен мащаб, но все още сравнително нов за страната ни поради факта, че е свързан с наличието на съответната модерна техника. Болниците "Сърце и Мозък" в Плевен и Бургас разполагат с новата технология от близо година, както и с добре подготвени екипи, специализирали в Германия. 
Специалистите от клиниката допълват, че прилагането на иновативната техника зависи от тежестта на деформацията на коляното. Преценката за това се прави от лекарския екип за всеки отделен пациент. Операцията се покрива напълно от Здравната каса за всички здравноосигурени пациенти.
Както БТА съобщи, първата Ескулап академия по ортопедия на тема "Навигационно ендопротезиране на коляно" се проведе в болница "Сърце и Мозък" - Плевен с участието на ортопеди от цялата страна. Темата на научния форум бе "Навигационно ендопротезиране на коляно".