Правителството в оставка може да одобри предложените от Председателството на Съвета на ЕС Преговорна рамка и Заключения на Съвета за Република Северна Македония (РСМ), само ако бъдат изпълнени няколко условия. Това предвижда предложението на Христо Иванов, председател на парламентарната  група (ПГ) на "Демократична България" (ДБ), което вчера беше одобрено от Външната комисия към Народното събрание. Отхвърлени бяха проектите на ГЕРБ-СДС и на ДПС.
Проектът на Иванов предвижда първо двата документа да се прецизират така, че да гарантират вписването на българите в конституцията на РСМ, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи. В двата документа да стане ясно, че нищо в процеса на присъединяване на РСМ в ЕС не може да бъде тълкувано като признание от Република България на съществуването на "македонски език". Трябва да се дадат гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на преговорите на Скопие за еврочленство, като за изпълнението му Еврокомисията регулярно ще информира Евросъвета. Периодичният преглед на изпълнението на договора за добросъседство със Северна Македония трябва да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес, е сред условията също.
Проектът на ДПС, отхвърлен от комиисята, казва, че Народното събрание одобрява предложения от Френското председателство проект на Преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония(РСМ) и Албания и задължава Министерският съвет незабавно да предприеме всички необходими действия в изпълнение на решението на парламента.
Предложението на ГЕРБ-СДС, също неприето от външната комисия, предвижда предприемане на действия от Министерския съвет за одобрение на проекта на Преговорната рамка и проекта на Заключение на Съвета на ЕС за европейската интеграция на РСМ. Министерският съвет да одобри предложените от Френското председателство проекти при определени условия, са записали депутатите. Сред тях е изпълнителната власт да е положила усилия за прецизиране на текста на Заключенията така, че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ във всички разпоредби, "в които са споменати и други народи и на равна основа с тези народи". Изпълнителната власт да е положила необходимите усилия за подобряване на предложения от председателството пакет от документи, така че нито един документ/изявление в процеса на присъединяване на РСМ да не може да се счита като признание от България на съществуването на т.нар македонски език, отделен от българския.