Руските военноморски сили са получили заповед да минират черноморските пристанища на Украйна, пише "Гардиън", като се позовава на разсекретена информация на американското разузнаване.
В материала на британското издание се посочва, че според специалните служби на САЩ операцията е част от руската блокада на зърнения износ на Украйна, която може да предизвика световна продоволствена криза.
По-конкретно според статията руският флот е получил заповед да заложи мини в пристанищата Одеса и Очаков и вече е минирал река Днепър като част от блокадата на украинския зърнен износ.
Русия отрече да минира зоните около черноморските пристанища и на свой ред обвини Украйна, че сама е минирала пристанищата си.
Украйна получи от Европейския съюз статут на кандидат за членство в "исторически момент", пише "Индипендънт".
Изданието отбелязва, че президентът Володимир Зеленски е приветствал решението, което някои лидери са определили като доказателство, че Евросъюзът е застанал "от правилната страна на историята".
Въпреки че може да мине повече от десетилетие преди Украйна да стане пълноправен член, взетото на двудневната среща на върха на ЕС решение е знакова стъпка, показваща готовността на съюза да се разшири дълбоко навътре в територията на бившия Съветски съюз, коментира вестникът. Киев, а и Молдова, която получи същия статут на срещата на европейските лидери, ще трябва да ограничат корупцията в управлението и да извършат реформи, ако искат наистина да се присъединят към ЕС. Извън цялата триумфална риторика около това решение, че съюзът започва едно от най-амбициозните си разширявания в Източна Европа, има опасения, че тази стъпка ще е причина за спорове и може да застраши вътрешната сплотеност на съюза, по-специално резервираност вътре в самия ЕС към по-нататъшното разширяване на съюза, включително с балкански държави като Албания, Босна, Косово, Черна гора, Сърбия и Северна Македония, пише "Индипендънт".
Рушащото се единство на ЕС дава на Путин още една възможност да спечели, е заглавието на коментар по същата тема, поместена в "Дейли телеграф".
Авторът отбелязва, че има опасност Европа да покаже, че Кремъл е бил прав в преценката си, че тя е прекалено разединена и изтощена за продължителна борба по въпроса за Украйна.
По-специално според автора това личи от тазседмичната среща на европейските лидери, която той нарича "класика в жанра" и която е била изпълнена с топли думи към президента Зеленски, а на страната му е бил предоставен статут на кандидат за членство в ЕС. Същевременно обаче, изтъква авторът на статията, зад кулисите има огромни разногласия по въпроса с влизането в съюза на Украйна и Молдова. Същевременно процесът на присъединяване може да отнеме повече от десетилетие, а както се изрази наскоро един представител на Кремъл, след две години Украйна може и да не съществува вече, пише авторът на статията.
Киев получи статут на кандидат за ЕС, което е знакова победа на фона на войната, коментира "Вашингтон пост".
Американското издание отбелязва, че по този начин съюзът е дал на Украйна и лидера ѝ Зеленски морално поощрение, от което те са имали голяма нужда.
Това действие е и важна стъпка за Европа и сигнал към Русия, изтъква вестникът.
"Ню Йорк таймс" коментира, че първата стъпка към присъединяването на Украйна към ЕС е знак за солидарност с нея на фона на войната.
Според изданието това е и знак, че съюзът вижда бъдещето на Киев в прегръдката на демократичния Запад.
Решението беше взето в критичен момент, в който има опасност Русия да превземе още територии в Източна Украйна, където украинските сили са превъзхождани от гледна точка на въоръжение и са застрашени от обкръжаване в хода на ожесточените боеве в района на град Лисичанск.
"Уолстрийт джърнъл" пише, че макар ЕС да е отворил вратата за членство на Украйна, съюзът е показал също, че му е трудно да запази дългосрочното си желание да продължи да се разширява. Причината в частност е, че подкрепата за разширяването в много от западноевропейските страни е намаляла заради опасенията от наплив на евтина работна ръка, както и от това, че съюзът става прекалено голям и тромав, коментира изданието.
Вестникът отбелязва също, че на лидерската среща "ЕС-Западни Балкани" евролидерите отново не са се споразумели за започване на присъединителни преговори със Северна Македония и Албания, допълвайки, че България блокира преговорите заради спорове със Скопие по отношение на исторически въпроси.
Според "Уолстрийт джърнъл" представители на ЕС са признали, че провалът в постигането на напредък по преговорите за членство в Евросъюза на балканските страни е подкопало доверието към ЕС и възможностите на присъединителния процес да доведат до политически и икономически реформи в страните кандидатки. В тази връзка изданието цитира думите на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел: "Днес трябваше да започнем преговори с Албания и Северна Македония и определено не мога да скрия разочарованието си".
"Файненшъл таймс" също акцентира на решението за предоставяне на статут на страна кандидатка на Украйна и отбелязва, че Киев е приветствал знаковата, но обвързана с условия стъпка, направена на срещата на върха на ЕС.