Музейните обекти „оживяха“ чрез различни изкуства в първата от двете „Бели нощи на Разград“. Организатор на фестивала, посветен на материалното и нематериално културно наследство, е Община Разград. В две поредни нощи винаги на 23 и 24 юни – в нощта срещу Еньовден и на самия празник, обектите на Регионалния исторически музей отварят врати за многобройните си гости.
По традиция фестивалът и тази година започна като вълна от Художествената галерия „Проф. Илия Петров”, която е със статут на музей. Символичен домакин в нея беше Центърът за работа с деца, в който малките жители на града правят своите първи стъпки в различните видове изкуства. Какво са научили показаха малките мажоретки и певицата Жанет Мари Кръстева. 
Посетителите на къщата музей "Станка и Никола Икономови" имаха възможност да се докоснат до обаятелната личност и творчеството на писателката Неда Антонова. Темата на литературната среща, със символичен домакин Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”, беше „Силните жени в историята и духовния живот на българите“. Пред разградските си почитатели Неда Антонова разказа за три българки от историческото минало, чието поведение представя най-ярко духовната сила на българките през вековете - Тамара Мария Шишман, Венета Ботева и Людмила Живкова, която по думите на Неда Антонова е отворила България за света. Неда Антонова призна, че малко е знаела за Станка Николица Спасо-Еленина, но след като научи повече за съдбата й от нейната правнучка Теменуга Иванова, бе категорична, че разградчанката с напредничави за времето си възгледи е също сред доказателствата за духовната сила на българката.
В къщата музей „Акад. Анание Явашов“ разградчани се потопиха във времето, в което е живял именития общественик, педагог и изследовател. Нощта, със символичен домакин Народно читалище „Развитие 1869“, започна с мултимедийна презентация за културните акценти от живота на стария Разград и ролята на академика в него. Сред новите любопитни факти, които повечето зрители научиха, бе този, че в Разград е създаден първият в страната затворнически театър, който в периода 1926-1929 г. дори е гастролирал в други райони. 
Гостите на къщата музей се насладиха и на изпълненията на младите театрали от младежката формация за театър „Импулс“. Дебют пред публика направиха Яна и Мартин, които развеселиха публиката с откъс от „Има ли смисъл да утепваме мечка”. За пръв път на нестандартната сцена в къщата музей бе представен и най-новият спектакъл на „Импулс” - „Смоковете” по радиопиеса на Йордан Радичков. 
Гостите на Етнографския музей имаха възможността да съпреживеят вълнуващи мигове, свързани с обредността на Еньовден. Вълшебната и магична нощ премина под наслов „Еньовски традиции и наричания“. Артистите от Капанския ансамбъл, които бяха символичните домакини в комплекса, съхранил мита и духа на най-старата етническа група в България – капанците, самодейците от Народно читалище ”Напредък 1901” – Колективът за изворен фолклор и Детска танцова студия „Капанче” към Народно читалище „Напредък 1901“ представиха традиционни за Еньовден песни и танци и пресъздадоха Еньовската традиция за разгадаване на бъдещето на момите. 
По традиция всеки гост на музея премина под Еньовския венец, отпи за здраве глътка пелин и отнесе в дома си китка с билки, амулет с наричане и въгленче от еньовденския огън.
Последна в първата „Бяла нощ“ беше къщата музей „Димитър Ненов”, където традиционно всяка година се представя културата на различни нации. Темата на вечерта, със символичен домакин Театрално-музикалният център с квартет от Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов” и изпълнителите от трупата „Назъм Хикмет”, бе „Турският фолклор в културното и духовното наследство на Разград“. В музикално-танцов спектакъл се преплитаха мотиви от български и турски фолклор, а между изпълненията певците и танцьорите припомняха исторически факти и легенди, свързани с Разград.
Втората „Бяла нощ” по традиция е посветена на античното наследство на Разград и се провежда в Археологическия резерват "Абритус". Тази вечер за пръв път на първия етаж в Интерактивния музей ще бъде изложен скелет, датиран отпреди седем хиляди години. Той е открит през 2016 г. в село Каменово при разкопки, извършвани от няколко години в този район от археолози от НАИМ при БАН и музеите в Разград и Русе. 
На втория етаж на Интерактивния музей на Абритус посетителите ще могат да видят ценности от друга далечна епоха – Боровското съкровище от IV в. пр.н.е. Експозицията на Регионалния исторически музей в Русе гостува само в този ден в Разград. 
Новият момент във фестивала „Белите нощи на Разград“ е награждаването на победителя в първия Национален литературен конкурс за драматургия „Антон Страшимиров“. Церемонията ще се състои във Вила „Урбана“ на Абритус от 21:30 ч., а след нея започва танцовият спектакъл на Ансамбъл „Чинари“ - „Мистичен ритъм“.