Най-малко петима републикански съюзници на Доналд Тръмп в Конгреса са поискали помилване от Белия дом, след като са подкрепили опитите му да отрече поражението си на изборите през 2020 г., разказаха свидетели пред Камарата на представителите на САЩ, която разследва нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., предаде Ройтерс.
Имената им станаха ясни в края на петия ден от изслушванията, които се фокусираха върху това как тогавашният президент всекидневно е оказвал натиск върху висши служители на Министерството на правосъдието през последните седмици от мандата си, за да му помогнат незаконно да се задържи на власт.
Тръмп се стремеше да замени изпълняващия длъжността главен прокурор Джефри Роузън с Джефри Кларк, юрист от Министерството на правосъдието по въпросите на околната среда и убеден поддръжник на неверните твърдения на Тръмп, че поражението му е резултат от широкоразпространена измама.
Този ход беше осуетен едва когато повечето от останалите членове на ръководството на Министерството на правосъдието заплашиха да подадат масово оставка, ако Тръмп го осъществи.
"Президентът не се интересуваше от действителното разследване на фактите. Той просто искаше Министерството на правосъдието да постави своя печат на одобрение върху лъжите", заяви по време на изслушването вчера конгресменът Адам Кинзингър, член на комисията от Републиканската партия.