Документалната изложба "Исторически паркове и градини на София" беше открита тази вечер в Регионалния исторически музей в столицата (РИМ-София) от директора на културната институция доц. д-р Венета Ханджийска-Янкулова, заместник-министъра на туризма проф. д-р Мариела Модева и куратора ѝ доц. д-р. арх. Валентина Върбанова. 
Доц. Ханджийска представи поздравителен адрес от министъра на културата Атанас Атанасов. В него той отбелязва, че изложбата ще запознае гостите и жителите на столицата с една значима част от културните ценности на градинското и парково изкуство, превръщайки се от забележителна художествена проява в събитие с актуален обществен знак в контекста на новия европейски Баухаус.
Заместник-министър Модева посочи, че ние трябва да познаваме това наследство, както имената и значението на всички български и чужди специалисти, които с огромно желание в периода след Освобождението са създали концепцията и модела за парковете и градините на столицата. Тя отбеляза, че София е един от най-зелените градове в Европа.
Доц. Валентина Върбанова отбеляза, че като архитекти са искали да отдадат почит на първите градинари на София след Освобождението до 1940 г. Тя посочи, че едно от най-хубавите неща, случили се в последните години, е реконструкцията на Розариума на Борисовата градина. Тя разказа за сложността на този вид наследство, което е част от живата природа, и от тази гледна точка е много трудно както за опазване, така и за реконструкция.
Създадена в чест на първите паркостроители на София, експозицията обхваща периода 1878 – 1939 г. Тя представя документи от фотоархива, както и архивите с пощенски картички и за недвижимо културно наследство на РИМ-София. Проследява развитието на зелената система от обявяването на града за столица до началото на Втората световна война. Реализацията на зелената система е възможна благодарение на труда на чуждестранни и български специалисти. Отдадена е почит на най-изявените, сред които е французинът Йосиф Фрай. В периода 1906 – 1933 г. той заема длъжността "градски градинар".
В експозиционно отношение хронологично са представени съществуващи, както и изчезнали или променени градински съоръжения. Фигурират емблематични за града паркове и градини: Градската градина (Александровска), резерватната част на Борисовата градина, Университетската ботаническа градина и др. Разгледани са комплекси с историческо озеленяване, например паркът на Военното училище (сега Военна академия „Г. С. Раковски“), паркът на Духовната семинария, мемориалният комплекс Софийски централни гробища и др.
Включени са знакови озеленени площадни пространства. Водещо е мястото на площад "Свети Александър Невски" със сложната си и цялостна система на исторически озеленени площи. Представени са площадите "Бански", "Руски паметник", "Света Неделя", "Възраждане" и др.
В изложбата документално присъстват градините около софийските църкви и кварталните градини (някои са първите разсадници на София от началото на ХХ в.). Включена е информация за залесяването на първите софийски булеварди и озеленяването на Перловската и Владайската река.
Специално за изложбата са направени хербарии на растения от историческите паркове и градини. Растенията са събирани през май. Автор е доц. д-р Димитър Узунов от Националния природонаучен музей-БАН.
Временната експозиция "Исторически паркове и градини на София" може да бъде разгледана до 25 септември. Партньори на изложбата са Столична община, Националният природонаучен музей-БАН, Софияплан.