Необходимо е проектът на двустранен протокол с Република Северна Македония да бъде подписан преди приемането на Преговорната рамка и проекта на заключения на Съвета на Европа. Това каза министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска, която бе изслушана на заседание на ресорната комисия. Въпросът за технологичното време, с което разполагат народните представители и чисто процедурното значение на двустранния протокол, зададе Кристиан Вигенин. 
Министърът в оставка Теодора Генчовска напомни, че с решението на Министерски съвет от миналата седмица всички решения по отношение на преговорния процес са прехвърлени към Комисията по външна политика. Тоест Министерство на външните работи е стигнало до етап, до който очаква вече политическо решение. 
Докладът, който прочетох, предшества формулировката в проекта на заключенията на Съвета, където вече ясно е казано как ще бъдат включени българите в Конституцията, разясни Генчовска. Тъй като това излиза от Рамковата позиция, на нас ще ни бъде нужна промяна в нея, коментира тя.
Ако говорим чисто технологично и във времеви графици, би било добре протоколът, след като има решение на Народното събрание, да бъде подписан преди приемането на Преговорната рамка и заключенията на Съвета. Последната дата на последния Съвет е 28 юни, но Преговорната рамка и Заключенията могат да бъдат приети на писмена процедура, уточни тя.  
Генчовска посочи, че е задължително преди това МВнР да получи мандат за подписването на този протокол.  
Министърът в оставка поясни, че предложението на френското председателство ще бъде валидно до края му. Неслучайно на няколко пъти акцентирах на фактора време, което е изключително важно. Не се ангажирам с това, какво ще предложи чешкото председателство или шведското, подчерта тя.  
Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) заяви, че е убедена, че чисто технологично има време протоколът да бъде подписан. Според нея подходът, който е избран- първо да се подпише двустранен протокол, който след това да се съблюдава в Преговорната рамка, е добър. Захариева също подчерта, че е важно този протокол да бъде подписан преди или едновременно с одобрението на Преговорната рамка от Министерския съвет. 
Тошко Йорданов, председател на ПГ „Има такъв народ“, цитира новина, в която Димитър Ковачевски определя френското предложение като неприемливо за Република Северна Македония и посочва, че то би било приемливо, ако в него се съдържа чиста формула за македонския език, Преговорната рамка и ясна защита на македонската националност. Исторически искания не могат да бъдат част от Преговорната рамка и това го казват те, искайки чист македонски език в Преговорната рамка. „Току-що македонците обезсмислиха до голяма степен това, което ние обсъждаме. В това, което така или иначе предлагат французите, проблемът с езика е оставен да виси във въздуха“, заяви Тошко Йорданов.