Термите на Каракала в Рим станаха още по-зрелищни с откриването на частен дом с изрисуван таван и молитвена стая в чест на римски и египетски божества, които са предшествали внушителния монумент, предаде Асошиейтед прес.
Двуетажният дом е от около 134 г. - 138 г., от времето на император Адриан. Той е разрушен частично, за да отстъпи място за термите, открити за обществено ползване през 216 г. Обектът днес е сред най-големите туристически забележителности в Рим. 
Домът, или домус, е принадлежал най-вероятно на богат търговец, ако се съди по качеството на фреските. Той показва какъв е бил градът през 2-и и 3-и век. 
Останките са открити в средата на 19-и век на около 10 м под сегашното нулево ниво. Те са разкопани след около век, като молитвената стая и фрагменти от фреските на тавана на трапезарията са преместени за реставриране и консервиране. 
Молитвената стая е била изложена за кратко, но по-късно е затворена за посещения 30 години. Днес вече могат да бъдат видени фрагменти от тавана, на които има изображения на Бакхус, римския бог на виното и земеделието, като са използвани скъпи пигменти - египетско синьо и цинобърно червено.
"Както сюжетът, така и особеностите на живописта са уникални в римската панорама от Адриановата епоха", когато е построен домусът, каза на откриването Мирела Серлоренци, директор на обекта Каракала.
В молитвената стая има изображения на римските богове Юпитер, Юнона и Минерва на едната стена и силуети на египетските божества Изида и Анубис на другите стени - доказателство за религиозния синкретизъм - смесване на различни системи от вярвания, което е било обичайно за римските обществени паметници, но не и за домовете от този период.
"За първи път откриваме подобно нещо в Рим, а и в света, защото не е много", каза Серлоренци.Тя отбеляза, че това, което експертите знаят за живописта от римската епоха, идва предимно от градовете Херкулан и Помпей близо до Неапол, които са разрушени, а останките им са запазени под пластове вулканични материали при изригването на  Везувий през 79 г. от н.е.
"Така че римската живопис след 1-и век остава загадка, защото просто не сме разполагали с толкова добре запазени помещения до тавана", допълни Серлоренци.
Изложбата в домуса, озаглавена "Преди термите: Къщата, в която боговете живеели заедно", вече е в постоянния маршрут на Каракала.