Ще направим всичко възможно, за да увеличим предлагането на дървесина съобразно планираното ползване по горскостопански планове, за да осигурим суровина за огрев както на населението, така и на коректните потребители на дървесина, каза заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов, цитиран от пресцентъра на ресорното министерство, на работна среща с представители на държавните горски и ловни стопанства, браншови организации и бизнеса в Габрово. В събитието, организирано от Северноцентралното държавно предприятие, участваха инж. Цветелин Миланов - директор на предприятието, както и всички директори на държавни горски и ловни стопанства, териториални поделения на предприятието, представители на бизнеса и ключови потребители на дървесина.
От страна на Северноцентралното държавно предприятие бе отбелязано, че дърва ще се предлагат регулярно и чрез откритите седем склада, работещи към държавните горски и ловни стопанства. Според инж. Миланов истерията с търсенето на дърва е леко изкуствено създадена. Заявките са увеличени поради завишените цени на горивата, населението се презапасява със значително повече количества спрямо предходните години.
След проведеното заседание на Националния съвет по горите и научно-практическа конференция в с. Чифлик, ДГС Троян, предстои да се отмени ограничението върху планираното ползване от възобновителни сечи от високостъблените гори. Заместник-министър Чамбов съобщи, че ще търсят конкурсно начало при формиране на обекти. Потребителите, закупили дървесината в стоящо състояние - на корен, имат ангажимент самостоятелно да организират добива ѝ. 
Коментирана бе и спецификата в собствеността на горите на територията на предприятието - 63 процента от тях са държавни. 
Чамбов отбеляза, че ще се търси механизъм за решаването на трудностите с нормативната уредба. Независимо от това, той призова да се гледа за възможности сега да бъде направено всичко, което лесовъдски е възможно. 
Поставена бе темата за необходимостта от допълнително финансиране от европейските механизми и фондове, каквито до момента осезаемо липсват за дърводобива.
Бизнесът благодари за бързата реакция от страна на Министерство на земеделието, като отбеляза, че оценява доброто партньорство, се допълва в съобщението на МЗ.