Премиерът Кирил Петков участва в редовното заседание на Европейския съвет, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.
Визитата му в Брюксел започна по-рано днес със среща на лидерите от Евросъюза с лидерите от Западните Балкани. 
Една от темите в разговора беше перспективата за старт на преговорите за членство в общността на Северна Македония и Албания. Българският премиер определи разговорите като тежки. „Видях силно очакване България да вдигне ветото. В същото време чух обясненията защо част от изискванията в предложението на френското председателство са трудни за приемане и от Северна Македония. Успях ясно да обясня защо нещата, които ние искаме, трябва да се случат“, каза Кирил Петков. 
Една от темите на заседанието на Европейския съвет, което продължава и в момента, е европерспективата пред Украйна, Молдова и Грузия. Българският министър-председател изрази подкрепата си за приобщаването на трите източни партньори. Даването на европейска перспектива е важен знак на подкрепа към трите държави, на фона на руската военна агресия в Украйна. Това е първа важна стъпка по пътя им към ЕС. Преди започването на преговорните процеси, трябва да бъдат изпълнени необходимите реформи в съответствие с европейските стандарти. 
Премиерът Петков подчерта, че всяка от трите държави се намира в различен етап от покриването на европейските изисквания и напредват с различна скорост, но усилията им трябва да бъдат подкрепени.