С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит в Софийската света митрополия, на ул. "Цар Калоян" 7, се състоя среща на епархийското ръководство с учителите по религия от общообразователните училища и с преподавателите в неделните прицърковни училища в Софийската епархия. Това съобщиха от Софийската митрополия.
В срещата участваха Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, началникът на Духовно-просветния отдел на митрополията Ангел Младенов, както и служители на отдела. Гост на срещата бе Ваня Найденова - главен експерт по религия в Министерството на образованието и науката. На поканата на епархийското ръководство се отзоваха десетина преподаватели по православно вероучение.
Епископ Поликарп приветства учителите, които се събират за първи път след пандемията, и ги насърчи да споделят актуални проблеми, свързани с работата им. На срещата бе отбелязана тенденцията към увеличаване на желаещите да изучават православно вероучение в неделните училища и бе подчертана значимостта и ролята на духовника, който трябва да бъде притегателен център както за децата, така и за техните родители. Споделен бе опит за осъществяване на клубна дейност по религия в училище, който показва отлични резултати. Преподавателите в неделните училища бяха информирани за нова програма за тяхната дейност и за пособие, което да подпомогне работата им.
Повдигнат бе въпросът за летните лагери в епархията. Тази година в Кремиковския манастир "Св. Георги" ще има пет лагерни смени, а в Църногорския манастир "Св. Козма и Дамян" - четири.
За пореден път бе отбелязана необходимостта от въвеждането на предмета "Религия" в българското училище, което би решило значителна част от затрудненията, които учителите изпитват, но което би се осъществило чрез добрата воля на правителството. Учителите поставиха и други актуални въпроси за обсъждане и потърсиха решения и съдействие от епархийското ръководство. Те представиха част от своя опит и споделиха добрите практики, утвърдили се през годините. На срещата бе представено пособието "Йовков и християнските добродетели", което е разработено от Русенския университет, одобрено е от Регионалното управление на образованието в Русе, финансирано е от общината в града и е осъществено от Русенската митрополия. Авторът - Огнян Узунов, представи начините, чрез които пособието може да послужи на учителите по религия.
С пожелание за пълноценно и творчески вдъхновяващо лято се разделиха епархийското ръководство и учителите, като си пожелаха по-чести срещи, които да спомогнат за общата им мисионерска  работа, отбелязват от Софийската митрополия.