Изложба на снимки и свидетелски разкази на журналисти, станали жертва на руската инвазия в Украйна, бе открита днес в парка "Тарас Шевченко" в центъра на Киев, предаде Франс прес.
Експозицията е наречена "Войната все още не е приключила". Тя е организирана от киевската община и от неправителствени организации, защитаващи правата на човека. Целта на изложбата е да разкаже историите на онези, които предават новини за войната на Русия в Украйна - тоест, изложбата е посветена на убитите, ранени, пленени или преследвани журналисти.
Сред експонатите е голям плакат, на който пише: "Руските окупатори убиха на 13 март американския журналист, режисьор и продуцент Брент Рено". Към текста има и снимка на журналиста.
Брент Рено бе първият чужд журналист, който бе убит от руските сили от началото на руската инвазия в Украйна, според организаторите на изложбата.
Четирима други журналисти са изгубили живота си по време на войната, сред които и французинът Фредерик Льоклер-Имоф, който бе убит на 30 май, когато придружавал цивилни в автобус на хуманитарна организация близо до Северодонецк, в източната част на страната.
"Сега, когато изминаха четири месеца от началото на инвазията, повече от когато и да е било е важно да се засили вниманието на света върху Украйна и да се припомни на всички, че войната не е все още приключила", подчертават организаторите на експозицията в изявление, раздадено на мястото на изложбата.
"Тази експозиция е израз на солидарност с професионалистите от украинските медии, които се борят за истината, рискувайки живота си", допълват те.
Към 15 юни 33 украински и чужди журналисти бяха убити, според данни на Института за статистики за информационните медии. Осем от тях са били убити при изпълнение на задълженията си, а 25 в качеството им на бойци или в резултат на бомбардировки или мъчения от руските сили. Най-малко 13 други журналисти са били ранени и най-малко 15 се водят за изчезнали, според същия източник.