Депутатите от външната комисия започнаха дебатите по три проекта на решения във връзка с Република Северна Македония -  на ДПС, на ГЕРБ-СДС и на Христо Иванов ("Демократична България").
Проектът на ДПС е внесен още вчера и в него се казва, че Народното събрание одобрява предложения от френското председателство проект на Преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония(РСМ) и Албания и задължава Министерския съвет незабавно да предприеме всички необходими действия в изпълнение на решението на парламента.
Предложението на ГЕРБ-СДС, внесено днес, предвижда предприемане на действия от Министерския съвет за одобрение на проекта на Преговорната рамка и проекта на Заключение на Съвета на ЕС за европейската интеграция на РСМ. Министерският съвет да одобри предложените от френското председателство проекти при определени условия, са записали депутатите. Сред тях е изпълнителната власт да е положила усилия за прецизиране на текста на Заключенията, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ във всички разпоредби, "в които са споменати и други народи и на равна основа с тези народи". Изпълнителната власт да е положила необходимите усилия за подобряване на предложения от председателството пакет от документи, така че нито един документ/изявление в процеса на присъединяване на РСМ да не може да се счита като признание от България на съществуването на т.нар македонски език, отделен от българския, е друго от условията. 
Третият проект на Христо Иванов, председател на ПГ "Демократична България", е внесен днес и е във връзка с разширяването на Европейския съюз и процеса на преговори на Република Северна Македония. В него се предвижда прецизиране на текста на проекта на Заключенията на Съвета, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ в разпоредбите, в които са споменати други народи, на равна основа с тях. 
Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС изрази надежда от трите проекта да се стигне до общо решение.
В първата част на заседанието външният министър в оставка Теодора Генчовска представи становище и информация от МВнР относно проект на Протокол за съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г. с Република Северна Македония и пакет документи на Председателството на Съвета на ЕС във връзка с процеса на разширяване.