Влада Ралко е следващият съвременен украински артист от проекта Window Gallery, който от 29 юни ще бъде  представен с творбите от "Дневник от Лвов" на витрината на Чешкия център в София, съобщават организаторите.
"Езикът е политическо оръжие. Също така, езикът е този, който прави от човека човек. Само човешко същество, което говори, може да устои на садистичния натиск на агресора. Украйна, както и останалите държави в света, са изправени лице в лице с едно зло, което все още не е разкрито по правилен начин и затова е все още ненаказано. В съответствие със средствата на действие на Съветския съюз, Русия често насилва езиковия си речник. Жестоките действия на окупаторите, както и езика, който използват, са до голяма степен порнографски - те са заместени от пропагандни лозунги, които легитимират злото на геноцида на украинците. Един човек от Съветския съюз никога не е разполагал със своите собствени думи. В началото хората са били наказвани за това, но по-късно съветската реч става по-съблазнителна, защото говоренето с думите на някой друг, помага на хората да заглушат гласа на съвестта си. Говоренето на техния собствен език е артистична задача. Аз създавам тези картини по време на войната, тъй като не искам да мълча“, казва украинската художничка Влада Ралко. 

"Бих искала да ви покажа една малка част от ужаса на тази война. Можете да почувствате всичко - отчаянието ни, загубата на вярата в човечеството и нашето разбиране за огромната жестокост на деспотите. Това е една пронизваща и сърцераздирателна история за дълбоките рани, които вероятно никога няма да зарастнат. Това е едно размишление за това какво преживяхме от първия ден на "приземяването" на военните снаряди в нашите градове. Това са емоциите, които ни преобърнаха целите през болката и виковете на ужаса. Руската война в Украйна причини огромно насилие и травми, които като че нямат край. Войната не се приспособи към болката ни, нито към новините за броя на убитите. Тя стана опит за разрушаване. Освен това, животът на най-силните ни войници и граждани станаха залог, тъй като ние се борим за съществуването си. Не се отвръщайте от нас, това ни дава надежда, че ще оцелеем“, добавя кураторката на проекта Марина Щербенко.
Влада Ралко е родена в Киев през 1969 г. През 1987 г. завършва републиканското училище по изкуства "Т. Г. Шевченко“, а през 1994 г. - Националната академия за изящни изкуства и архитектура (ателието на проф. В. Шаталин). Работи в областта на художественото изкуство, графиката, скулптурата и инсталацията. Член е на Националния художествен съюз в Украйна от 1994 г. През 2017 г. бива определена като една от стоте най-влиятелни културни фигури на Украйна. Автор е на научни текстове, поезия, есета и критически статии за изкуството и неговата връзка с философията и политиката. Живее и работи в Киев.