Председателят на председателството на Босна и Херцеговина Шафик Джаферович  заяви днес в Брюксел, че е помолил ЕС на Босна и Херцеговина да бъде  даден статут на кандидат за членство в ЕС, добавяйки, че ако някоя страна е заслужила да получи този статут, това е Босна и Херцеговина, съобщи Танюг. След срещата на върха ЕС-Западни Балкани Джаферович заяви пред журналисти, че на срещата е била отворена дискусия, която съвсем сигурно е показала, че съществува  ясна и недвусмислена европейска перспектива на всички държави от Западните Балкани за членство в ЕС.
Държавите получиха подкрепа в изпълняването на условията и колкото по-бързо изпълнят условията, толкова по-бързо ще станат членки на ЕС и това днес бе казано напълно ясно, заяви Джаферович.
Той каза, че е заявил на срещата, че би било несправедливо Босна и Херцеговина да бъде изоставена от получаването на статут на кандидат за членство, след като Европейската комисия  реши да предложи на Съвета  статут да бъде даден на Украйна и Молдова, което, както каза, очевидно е било направено от геостратегически и геополитически причини.
Смятам и казах, че би било несправедливо Босна и Херцеговина да бъде изоставена от получаването на статут на кандидат, също от геостратегически и геополитически причини, имайки предвид през какво е преминала Босна и Херцеговина. Помолих Съвета на Босна и Херцеговина да бъде даден статут на кандидат, но дали това ще стане, не знам, заяви Джаферович.
Отговаряйки на въпроси на журналисти, Джаферович заяви, че няма нищо против статута на кандидат за Украйна и  Молдова, но констатира, че ако има страна, която е заслужила статута  на кандидат  от геополитически интереси, то това е  Босна и Херцеговина.
Нямам нищо против статута на кандидат за Украйна, Молдова, желая им всичко най-хубаво, но не  мога да не забележа, че не се водеше толкова сметка за геополитическите интереси, когато става въпрос за Босна и Херцеговина, каза Джаферович.