По-малко американци са кандидатствали за обезщетения за безработица миналата седмица, съобщи Асошиейтед прес. По-добрите данни са в резултат на стабилния пазар на труда в САЩ, въпреки високата инфлация, достигнала най-висок темп от четири десетилетия, и различни други проблеми пред американската икономиката.
Заявленията за помощи за безработица за седмицата, приключила на 18 юни, са спаднали до 229 000, което е с 2000 по-малко в сравнение с предходната седмица, съобщи американското министерство на труда. Молбиъе, подадени за първи път, обикновено отразяват броя на съкратените служители.
Средното четириседмично равнище на заявленията за безработица, което е по-стабилен показател и изглажда седмичната колебливост, се е повишило с 4500 спрямо предходната седмица, достигайки 223 500.
Общият брой на американците, които получават обезщетения за безработица през седмицата до 11 юни е 1 315 000 души, което е с 5000 повече спрямо предходната седмица. От месеци показателят се движи близо до рекордно дъно за последния половин век.
Неотдавнашната сигурност на заетостта и повишаването на заплатите в голямата част бяха неутрализирани от нивата на инфлация, достигнали 40-годишен максимум.
По-рано през месеца американското министерство на труда информира, че потребителските цени са се повишили с 8,6 на сто на годишна основа през май, което е ускорение спрямо април. 
Миналата седмица Управлението за федералния резерв на САЩ  вдигна водещата си лихва със 75 базисни пункта (0,75 процента) до диапазон 1,5-1,75 процента в опит да смекчи инфлационния процес.
През последните няколко седмици броят на заявленията за молби за безработни, макар и все още относително нисък, е най-висок за периода от първите седмици на настоящата година.