Апелативен съд – Пловдив отмени присъда на Хасковския окръжен съд, с която турският гражданин Ремзи Гунана (42 г.) е осъден на 13 години лишаване от свобода и глоба от 100 000 лева за трафик на хероин и го призна за невинен. Това съобщиха от Съдебната палата.
Съдът обаче потвърди наказанието на втория подсъдим по делото- Вернер Рудолф,  гражданин на Германия, който е осъден на 9 години лишаване от свобода и глоба от 100 000 лева.
Делото пред Пловдивския апелативен съд е образувано по жалби на подсъдимите срещу наказанията им. От съда припомниха, че Гунана е признат от Хасковския окръжен съд за виновен в това, че на 19 август 2019 година през Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево", в съучастие с подсъдимия Рудолф, пренесъл през границата на страната с лек автомобил от Турция у нас високорисково наркотично вещество – хероин, с общо тегло 18,972 килограма на обща стойност 1 707 489 лева, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Със същата присъда Рудолф е признат за виновен в извършване на същото престъпление.
В съобщението се отбелязва, че Апелативен съд – Пловдив обстойно анализира събраните по делото доказателства и прецени, че доказателствата са недостатъчни, за да се обоснове обвинението срещу турския гражданин. Решението подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд.