Предложението значително се отличава и е несравнимо по-добро от досегашните предложения за проследяване на изпълненията на българските изисквания чрез Процеса за стабилизация и асоциация, чрез далеч по-общата и необвързваща формулировка „преговорен процес“ или чрез включване на българските изисквания в декларации на Председателството и на председателя на Европейския съвет, вместо ясна референция в единствения реален механизъм – Преговорна рамка.
Така министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска коментира предложението на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) относно Република Северна Македония (РСМ). Тя представи пред парламентарната комисия по външна политика доклад на Министерството на външните работи (МВнР) по темата с преговорите със западната ни съседка и действията, които е изпълнило ресорното ведомство за сближаване на позициите. 
"В общ план, независимо от несъответствията с Рамковата позиция, предложението на Френското председателство създава по-благоприятни условия за отстояване на българския национален интерес по време на присъединителните преговори от всички досега предлагани варианти", коментира Генчовска. 
"Есенцията на предложението на Франция е българските изисквания от Рамковата позиция от 2019 г. да бъдат заложени в Преговорната рамка по-скоро през призмата на правата на българите в РСМ, вместо като двустранни задължения към конкретна държава членка, става въпрос за България", уточни още тя.