Премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви днес, че според него има поне 50 процента шанс през следващата седмица да бъде намерено решение за блокирането на преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз от страна на България, предаде Ройтерс.
„Мисля, че българите сега настояват за пробив, който да бъде приемлив и за Северна Македония", заяви Рюте пред журналисти, докато отиваше на срещата на върха на ЕС, след проведени по-рано разговори с лидерите на балканските страни.
„На Балканите никога не е лесно. Но мисля, че има 50-60 процента шанс да видим пробив следващата седмица", каза премиерът на Нидерландия.
Член на ЕС, през 2020 г. България наложи вето на преговорите за присъединяване на Северна Македония заради спор, свързан с историята и езика. Албания също е възпрепятствана, тъй като ЕС е свързал нейния напредък с този на РС Македония, припомня Ройтерс.
Европейският съюз трябва да се подготви за разширяване, след като Украйна и Молдова ще получат статут на кандидатки за членство, заяви днес германският канцлер Олаф Шолц.
„Трябва да създадем условията, които са необходими за Украйна да продължи обещаващия си път напред и в същото време трябва да разберем, че трябва да се подготвим за разширяване", заяви Шолц преди среща с лидерите на ЕС в Брюксел.
Канцлерът допълни, че за да функционира един по-голям съюз, повече решения трябва да се  вземат с мнозинство, вместо да се изисква пълно единодушие.