Повече от 40 младежи, запалени по киберсигурността, са се регистрирали досега за участие в Европейския шампионат по киберсигурност - RoCSC2022, предаде румънската агенция Аджерпрес, като се позовава на  организаторите на състезанието.
Регистрация за третото издание на националния конкурс продължава до 22 юли 2022 г., информира Националната дирекция по киберсигурност (DNSC).
Първият етап от националното състезание е за квалификации и ще се проведе онлайн между 22 юли (16:00 ч.) и 23 юли (22:00 ч.). В състезанието могат да участват ентусиасти по киберсигурност от три категории: „Юноши“ (16-20 години), „Възрастни“ (21-25 години) и Отворено за всички (достъпни независимо от възрастта).
Първоначалният предварителен подбор се провежда онлайн. Финалният етап ще събере най-добрите 15 състезатели допуснати в съответните категории („Юноши“ и „Възрастни“) и ще се проведе на 6 август 2022 г. В този етап се изисква физическо присъствие на място, което ще стане известно по-късно.
Ще бъдат наградени най-добрите резултати в съответните категории. В категориите „Юноши“ и „Възрастни“ първо място ще получи 2000 евро, второто място 1000 евро, третото място награда от 500 евро, а класираните от четвърто до десето място ще получат специални награди от спонсори.
Организаторите ще изберат предварителния състав на отбора на Румъния, който ще отиде на тренировъчен лагер в Бран в централната част на страната между 17 и 21 август 2022 г. По време на обучението младежите ще бъдат тествани и обучени чрез упражнения в областта на сигурността на уеб приложенията, кибератака и защита, криптография, анализ на мрежовия трафик, обратно инженерство и др.
Състезанието се организира от Румънската разузнавателна служба (SRI), Националната асоциация за сигурност на информационните системи (ANSSI) и Националната дирекция по киберсигурност (DNSC), с подкрепата на Министерството на образованието, румънската информационна агенция Аджерпрес, както и партньорите от частния бизнес- Orange , BitSentinel, certSIGN, Cisco, UiPath, PaloAlto Networks, KPMG и Clico.
За дачата на RoCSC е да избере отговарящи на условията членове за отбора на Румъния за участие в Европейското първенство по киберсигурност (ECSC), което ще е във Виена от 13 до 16 септември.
През седемте години, в които отборът на Румъния е участвал в европейското състезание, той е спечелил през 2019 и два пъти е бил вицешампион на Европа.
(Новина, избрана от АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)