Британските избиратели ще гласуват днес на междинни избори в два английски избирателни района - Уейкфийлд и Тивъртън и Хънитън, като и на двете места изборите бяха предизвикани, след като досегашните народни представители в британския парламент подадоха оставка заради позорно поведение, предаде ДПА в партньорство с информационна агенция ПиЕй.
Смята се че изборите ще са ключов тест за премиера Борис Джонсън, две седмици след като 148 от собствените му депутати гласуваха в подкрепа на вот на недоверие срещу него. В Уейкфийлд, бивш индустриален район в Западен Йоркшир, бившият депутат консерватор Имран Ахмад Хан се оттегли, след като беше признат за виновен в сексуално посегателство срещу 15-годишно момче и беше осъден на 18 месеца затвор. Уейкфийлд е едно от местата от така наречената "Червена стена", спечелено от торите на изборите през 2019 г., след като от 30-те години на миналия век беше крепост на лейбъристите. Лейбъристите сега се надяват да си го върнат.
В Тивъртън и Хънитън консерваторът Нийл Париш подаде оставка, след като призна, че е гледал порнография по телефона си в Камарата на общините. Либералните демократи са основните претенденти за победата в този избирателен район, където се надяват да повторят успехите си от междинни избори в Северен Шропшър миналия декември и в Чешъм и Амършам преди година.
Ако консерваторите загубят междинните избори в двата избирателни района, това би бил седмият път от края на Втората световна война, в който правителството понася подобна двойна загуба. Но бившият лидер на Либералните демократи Винс Кейбъл каза, че евентуална загуба за торите "вероятно няма да е от голямо значение" за премиерската позиция на Джонсън, тъй като той вероятно би казал, че "този резултат вече е влязъл в оценките". "Той е много добър в това да се измъква от трудни ситуации. Смятам, че истинският проблем за правителството на торите ще дойде по-късно тази година, когато икономиката започне да се влошава все повече на фона на висока инфлация, потенциална рецесия, срив на лирата и правителствен бюджет под все по-тежък натиск", каза Кейбъл в интервю за информационна агенция ПиЕй.