Украйна съобщи днес, че е получила модерни американски артилерийски ракетни системи - мощни оръжия, които бе поискала, за да се противопостави на руската инвазия, предаде Франс прес.
Първите ракетни системи за залпов огън "HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) пристигнаха в Украйна. Благодаря на моя (американски) колега и приятел Лойд Остин за тези мощни оръжия", написа в Туитър украинският министър на отбраната Олексий Резников. Постът му е придружен от снимка на такава високоточна, бързоподвижна артилерийска ракетна система.
"Лятото ще бъде горещо за руските окупатори. И последно за някои от тях", добави Резников, без да уточни колко HIMARS вече е получила Украйна.
На 1 юни президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че страната му ще достави на Киев такива модерни ракетни системи, които могат да поразяват с прецизност цели на до 80 километра. Украинската страна е дала уверения, че няма да използва тези оръжия за поразяване на обекти в Русия, за да не бъде изострен допълнително конфликтът.
HIMARS са с по-голяма далекобойност от тази на аналогичните системи, с които разполагат руските въоръжени сили.
От началото на войната преди близо четири месеца Съединените щати предоставят на Украйна оръжейна помощ. Президентът Байдън обаче проявява известна сдържаност по този въпрос, за да не даде аргументи за обвинения срещу САЩ, че са съвоюваща страна, отбелязва АФП.