Японският архитект Шигеру Бан спечели испанската награда "Принцесата на Астурия" за новаторската си работа по проектиране на временни убежища за хора, пострадали от природни бедствия и въоръжени конфликти, съобщи Асошиейтед прес.
Наградата на Шигеру Бан е в категория "Единение".  
Обосновката на журито е, че той е осигурил "подслони, осигуряващи достойнство на хората, на които е необходима спешна помощ". 
Шигеру Бан е известен с иновативното прилагане на картонени тръби в строителството. Този материал е използван за бежанците от Руанда през 90-те години на миналия век и Бан става консултант на Върховния комисариат на ООН за бежанците. 
"Работата му, ръководена непрекъснато от хуманитарни ценности, и с помощта на доброволци, е пример за устойчива архитектура с рециклирани материали, спечелила международно признание", заяви журито на наградата. 
Наградата "Принцесата на Астурия" е с парична равностойност 50 000 евро. Тя е сред най-престижните в испаноезичния свят. Наречена е на титлата на испанската престолонаследничка Леонор. Присъжда се в осем категории - комуникации и хуманитарни науки, изкуство, литература, обществени науки, наука и техника, международно сътрудничество, спорт и единение. Наградната церемония е през октомври в гр. Овиедо.