Общо 361 439 украински бежанци са влезли на територията на България до 22 юни 2022 г. от началото на войната , като от тях 83 215 са останали в България, каза Ирена Минкова от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) по време на днешното заседание на парламентарната комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите.
Подслон при условията на одобрените на правителството програми са получили 119 057 души. За временна закрила са регистрирани 117 591 лица. 
Заместник-председателят на ДАБ Димитър Киров добави, че притокът на бежанци към българската граница е постоянен, както от север, така и от юг.
Минкова обясни, че украинските бежанци могат да получат информация на имейлите и адресите, които са предоставили на агенцията. Също така на сайта на ДАБ има качени указания на 4 езика – български, английски, руски и украински. Те са свързани с получаването на медицинска помощ, възможности за временно настаняване, достъп на пазара на труда, трудови права, хуманитарна помощ и образование.