Това, което е важно в момента, е, че ние разполагаме с много малко време, за да вземем едно изключително важно решение. Това заяви министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска пред членовете на ресорната парламентарна комисия.
Комисията изслушва министъра относно проект на Протокол за съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г. с Република Северна Македония (РСМ) и пакет документи на Председателството на Съвета на ЕС във връзка с процеса на разширяване.
Генчовска обясни, че Министерството на външните работи (МВнР) не е запознато с внесените проекти на решения в парламента. И посочи, че ведомството може да вземе само експертно отношение по тях.
Министърът каза, че по искане на председателя на комисията още миналия четвъртък е изпратено писмо с доклад на това, което е свършено от страна на МВнР "като разговори не само с председателството на Съвета от ЕС, но и на други държави от ЕС". В понеделник е изпратен и проектът на протокол с обяснително писмо с плюсовете и минусите на този протокол. Внесен е и съответният доклад от 15 страници, обясни Генчовска. "Към днешна дата няма какво повече да добавим към доклада, който сме ви предоставили", каза тя. 
По настояване на депутатите тя го изчете по време на заседанието. Генчовска подчерта, че МВнР не взема страна по темата. 
В началото на днешното заседание на комисията по външна политика депутатите спориха дали министър Генчовска да бъде изслушана. Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов поиска точката да отпадне от дневния ред. Ангел Георгиев от "Възраждане" настоя заседанието да бъде отложено. Борислав Антонов ("Продължаваме Промяната") призова депутатите към отговорност с думите: "България сега цяла нази гледа". 
След изслушване на Генчовска комисията ще разгледа и гласува три внесени проекта за РСМ - на ГЕРБ-СДС, на ДПС и на  Христо Иванов ("Демократична България").