Националната галерия в Лондон  ще изложи шедьоври от колекцията си за първи път в 12 други музея в Обединеното кралство по повод 200-годишнината от създаването си, съобщава Би Би Си.
Наложително е изключителните произведения на „световното изкуство и култура да са достъпни за всеки“, каза министърът на цифровите технологии, културата, медиите и спорта на Обединеното кралство Надин Дорис.
Откриването на изложбите е насрочено за 10 май 2024 г., като по този начин ще бъде отбелязана 200-годишнината от основаването на галерията.
Сред творбите, които ще бъдат представени в други музеи, са произведения на холандските художници Рембранд и Вермеер, на италианските майстори Ботичели, Караваджо, на испанския художник Диего Веласкес, на френските импресионисти Клод Моне и Реноар, на английските романтици Джордж Стъбс, Джоузеф Търнър и Джон Констабъл.
Честването на 200-годишнината на Националната галерия в Лондон е с бюджет 95 милиона британски лири. В плана влиза също изложба за Ван Гог, създаване на дигитална галерия, за да стане колекцията достъпна за цял свят, семинари за изкуство в цялата страна и реновиране на сградата на галерията на площад Трафалгар скуеър в Лондон.
Носителят на престижната награда „Търнър“ Джеръми Делър ще създаде произведение, отбелязващо годишнината. 
Ще бъде направено и „изненадващо“ съобщение, свързано с една от най-известните творби на Националната галерия - „Слънчогледите“ на Ван Гог.