Над 17 процента от жителите на Варненска област са живели под линията на бедност през миналата година, съобщиха днес от Териториалното статистическо бюро в крайморския град.
По този показател регионът е над средното ниво за страната. Линията на бедност в национален мащаб е 504,33 лева средномесечно за всеки член на домакинство, като с под тази сума през 2021 година са живели 22,1 на сто от българите.
Във Варненско жените са по-застрашени от бедност в сравнение със силния пол. Относителният дял на дамите, живеещи в недоимък, е по-голям с 4,2 процента спрямо мъжете. В сравнение с 2020 година делът на бедното население в региона намалява с 6,7 процента.
От статистиката отчитат, че системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2021 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включват пенсиите, но се изключват социалните трансфери - обезщетения, социални и семейни помощи и добавки, нивото на бедност се повишава от 17,3 до 27,9 на  сто.
Близо 55 процента от варненци не могат да си позволят почивка извън дома, над 45 процента не могат да посрещнат спокойно, със собствени средства, неочаквани разходи за неотложни ремонти или подмяна на някаква техника или мебели. Около 24 на сто от живеещите в областта не си позволяват редовна консумация на месо или риба, толкова са и тези, които ограничават отоплението на жилището си поради липса на достатъчно пари. 
Изчисляването на линията на бедност сред населението в региона по комбинирания индикатор, предвиден в стратегията „Европа 2030“, показва, че през 2021 г. в риск от нищета и социално изключване са били 33,2 процента от хората или малко над 156 000 души. Стойността на показателя намалява с 2,1 процента спрямо 2020 г.  В материални лишения през миналата година в региона са живели близо 33 на сто от децата на възраст между 1 и 15 години.