В сила са нови цени за т. нар. синя зона при годишните абонаменти по местоживеене, както и нови услуги, каза за БТА управителят на общинското предприятие „Паркинги, гаражи и зони за паркиране“ Шенай Мехмедали.
Тя обясни, че промените се налагат заради факта, че цените не са актуализирани от приемането на Наредбата за зона за почасово паркиране през 2017 г. и уточни, че вече платилите годишен абонамент няма да доплащат. Промените са както в цените за година, така и спрямо броя на заявените автомобили. Досега едно семейство плащаше 50 лв. на година за автомобил, без значение колко са те на брой. Сега за първи автомобил цената е 60 лв. на година, за втори – 102 лв., за трети – 180 лв., а за всеки следващ – плюс 50 процента от цената.  
„Това го направихме с цел ограничаване на регистрирането на автомобили на даден адрес в центъра на града, без собствениците да живеят там“, обясни Шенай Мехмедали и допълни, че финансовият фактор ще бъде ограничаващ и хората ще се въздържат да правят такъв вид регистрации.
Към сегашните абонамент по местоживеене и абонамент на юридически лица, вече има и абонаменти обвързани само с регистрационния номер на автомобила. Това са годишен, месечен, седмичен и дневен абонамент за периметъра на цялата зона за почасово паркиране, без значение на местоживеенето, както и абонамент за паркиране във фиксирана зона. 
Шенай Мехмедали каза също, че в края на седмицата започва поставянето на знаците и маркирането на новите улици от сега функциониращата зоната за почасово паркиране, които не са били обхванати. Подаването на заявления за абонаменти по местоживеене за тях е до края на юни. За първата седмица са приети и обработени 110 заявления по настоящ адрес, а с абонаментите от стартирането на синята зона в Кърджали през март 2022 г. броят им става общо 560.
Общият брой на обхванатите улици вече е близо 50, а местата за паркиране от 530 ще надхвърлят 1500, като 1300 от тях са предвидени за платено почасово паркиране, обясни Шенай Мехмедали. Тя допълни, че с промените зоната за платено почасово паркиране обхваща цялата централна градска част - от ЕГ "Христо Ботев" до автогарата, с граници - бул. "Беломорски", ул."Републиканска" до Пазара на производителите.