Русия е много надежден доставчик на енергия за Европа и "стриктно изпълнява всичките си задължения". Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс. 
На ежедневен телефонен брифинг той допълни, че Германия е била информирана за "циклите на обслужване" на газопровода "Северен поток-1", който се очаква да бъде спрян за поддръжка в периода 11-21 юли.  
Количествата газ, транспортирани по подводния "Северен поток-1" от Русия към Германия, намаляват. Москва твърди, че технически проблем, причинен от наложените западни санкции, е принудил "Газпром" да намали доставките. Според Италия и Германия обаче това е претекст да се изпраща по-малко газ. 
Берлин задейства днес втората фаза на кризисния си план в случай на проблеми с газовите доставки, обявявайки "състояние на тревога".  
Министърът на икономиката Роберт Хабек коментира, че газът сега е "оскъдна стока в Германия"    "Ситуацията е сериозна, а зимата ще дойде", предупреди той.  По думите му германската промишленост е готова да приеме модел за газови аукциони, който правителството ще пусне през лятото, за да насърчи промишлените потребители да пестят газ.  Той изрази надежда също така никога да не стига до въвеждане на режим на газовите доставки за промишлеността, допълвайки обаче, че не може да изключи такъв вариант.  Хабек добави, че правителството ще предприеме нови мерки за гарантиране на енергийната сигурност, ако след провеждането на техническите дейности по "Северен поток" Германия не получава газ. 
Същевременно еврокомисарят по енергийната политика Франс Тимерманс обобщи днес, че 12 европейски страни вече са засегнати от спиране или намаляване на руските доставки. 
По думите му 10 държави от 27-те членки на блока са отправили "ранни предупреждения" за сигурността на снабдяването със синьо гориво - първата и най-мека фаза от трите кризисни нива, очертани в европейските разпоредби за сигурност на енергийните доставки.   Страните от ЕС трябва да имат тристепенни планове за действие при нарушения в снабдяването. 
Русия вече е спряла износа на газ за Полша, България, Нидерландия, Дания и Финландия заради отказа им да работят по схемата за плащания, предложена от Москва. 
Отказът на България да използва новата система за плащане неизбежно ще доведе до растеж на цените за крайните потребители, заяви в интервю за ТАСС Юрий Пилипсон, директор на Четвърти европейски департамент на министерството на външните работи на Русия. 
Той отхвърли твърденията, че Русия използва "газово оръжие" и подчерта, че алгоритъмът на Москва е "прозрачен и прост" и вече се използва успешно от много европейски компании.