Обществено-икономическите отношения се развиха много, България е друга, обществото е друго, правната система е доста променена и трябва да подготвим младите юристи за това, каза в Националния пресклуб на БТА министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова. Тя се включи в обществено обсъждане във връзка с предложените изменения на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "Юрист"
Йорданова припомни, че действащата наредба е от 1996 година. 
По думите на заместника ѝ Борислав Ганчев нова наредба е необходима, настоящата не е актуална. Според него не  трябва да се правят резки движения и концептуални промени, а да се преодолеят проблемите, които има в момента в юридическото образование.
Приемът в специалност "Право" се оказал един от най-дискутираните въпроси в юридическата общност, обясни Ганчев. По думите му в момента тя е разделена дали университетите да приемат само с оценка от матура или да има приемни изпити. 
Министерството предлага трети вариант за влизане в университет по тази специалност - с изпит по български език и логическо мислене на студентите. Това не е изпит по логика, а проверка на логическото мислене. Задочното обучение остава.