Голяма част от белгийските войници, разположени в Румъния, се завръщат у дома, предаде специално за БТА белгийската агенция Белга, като се позовава на съобщение на Министерството на отбраната в Брюксел. Те бяха изпратени в Румъния за четири месеца и ще бъдат заменени от холандски войници. Първият полет към Белгия беше в понеделник а в петък се завръщат още 60 войници.
След руската инвазия в Украйна страните от НАТО решиха да подсилят отбраната и възпирането по източния фланг на алианса. На среща на върха на 24 март 30-те държави-членки се съгласиха да разположат още четири бойни групи по източния фланг в България, Унгария, Словакия и Румъния, в допълнение към четирите, които вече са разположени в балтийските държави и Полша.
Белгия изпрати около 300 войници в Румъния. Повечето от тях бяха пехотинци от смесения конно-пехотен батальон. Те бяха под френско командване.
Батальонът проведе учения с други партньорски държави, включително румънци, поляци, американци и французи, за да бъде "укрепена оперативната съвместимост", според Министерството на отбраната. По време на пребиваването си в Румъния те участваха в международни учения в различни румънски лагери, включително Бабадаг, Смърдан, Сен Жорж, Прислоп и наскоро в Чинку.
Миналата седмица белгийският крал Филип посети белгийския военен отряд край Черно море. По време на кратка си реч белгийският суверен заяви, че се чувства "изключително възмутен" от руската агресия.
(Новина, избрана от агенция Белга за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)