Изложба на открито ще представи жените с принос за архитектурата на 20-и век. Експозицията ще бъде показана в Градската градина в София. Откриването ще се състои на 4 юли, съобщават организаторите от Гьоте институт България и фондация „Български архитектурен модернизъм“.
Изложбата е озаглавена „Госпожо архитект“. В нея ще бъдат подредени портрети на 20 жени, оставили следа в професията. Първата част на експозицията ще се фокусира върху германската реалност. По нея работят от германския архитектурен музей във Франкфурт на Майн. Втората част поставя в акцент родно допълнение към темата в междувоенния период.
„Аналогично на историята, белязана от разломи, изложбата маркира различни детайли от широкия социален, обществен и политически спектър от живота на важните архитектки и за двете държави. Понякога те са пионерки, вдъхновени от модернизма или социалните движения, друг път - убедени феминистки, а все по-често и успешни предприемачи“, коментират организаторите.
Сред архитектите, които ще бъдат представени в изложбата са Виктория Ангелова-Винарова, Елена Варакаджиева-Скордева, Надежда Нанчева, Маргарете Шюте-Лихоцки, Верена Дитрих, Мари Фромер и др.
Освен портретни снимки, посетителите ще могат да разгледат и проекти, чертани на ръка, планове, скици, декоративни рисунки и др.
Откриването на „Госпожо архитект“ ще бъде съпътствано от „архитектурна разходка“ из центъра на София. Тя ще бъде водена от Васил Макаринов и Теодор Караколев. Втората такава инициатива ще се проведе на 9 юли с отправна точка на тръгване Гьоте институт България. / ГН