Триста и осем малки и средни производители са взели участие на национален щанд или на индивидуални павилиони в рамките на най-големите в света търговски изложения и панаири и са представяли българското производство пред производители, купувачи и експерти от цял свят, подкрепени от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, изпълняваща проект "Участие на МСП на международни панаири, изложби и конференции в страната и чужбина", финансиран по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".
Това стана известно в рамките на заключителната пресконференция по проекта, която представи финални данни за резултатите от дейностите, съобщиха от Агенцията. 
Участниците в международни изложения, проведени в чужбина - сред които най-големите в световен мащаб - в Германия, Франция, ОАЕ, Катар, Турция и редица други страни, са 211 и са участвали в общо 24 търговски панаира.  
Статистиката сочи, че 88 на сто от тях очакват сключване на един или повече договори за износ на български продукти на водещи международни пазари. В рамките на участията им са проведени над 5000 срещи с потенциални бизнес партньори. 
На 10 водещи международни изложения, на които страната ни е домакин, участие, подкрепено от Агенцията, са взели 97 малки и средни фирми. Те са направили 1448 срещи, като 90 на сто от тях очакват да реализират продукцията си на местния или международните пазари с поне един договор за поръчка. 
"Това са конкретно договори за износ на български стоки. Говорим за разнообразни сектори - хранително-вкусова промишленост, машиностроене, козметика, корабостроене, информационни и комуникационни технологии, производство на мебели, обувна промишленост и много други", коментира изпълнителният директор на ИАНМСП и ръководител на проекта Бойко Таков. 
Освен участие на щанд, проектът подкрепи и участието на 20 малки и средни фирми в специализирани конференции в страната и чужбина, като в рамките на 4 такива са направени над 300 бизнес срещи, като отново процентът очаквани договори от страна на бизнеса възлиза на 85 на сто, каза координаторът на проекта и началник на отдел "Международни изложби и конференции" Росица Пешева.
"Тези участия са източник на преки бизнес контакти, дават възможност за запознаването с даден пазар от първа ръка, а предварителните срещи и договаряния дават канал за отличен маркетинг", коментира тя. 
За да споделят опита си от участията с ИАНМСП в международни изложения, дойдоха представители на Българска национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика" (БНАЕМПК), Българска камара по машиностроене и Българска асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ).
"Изключително доволни сме от работата ни с ИАНМСП по организацията на участията в изложенията за сектор козметика. На тазгодишното издание на изложението за собствени марки "World of Private Label" един от представителите на Асоциацията сподели резултати, които обикновено постига за участие в две или три изложения", коментира изпълнителният директор на БНАЕМПК Гергана Андреева. 
Статистиката за очаквани договори е на база попълнени анкетни карти от участващите в мероприятията компании, уточняват от Агенцията.