Над 270 души са били евакуирани заради горския пожар в курорта Мармарис (окръг Мугла, Югозападна Турция), който се разрази във вторник и продължава да бушува, съобщи днес турският министър на земеделието и горите Вахит Киришчи, цитиран от ДПА.
Общо 274 жители са били принудени да напуснат домовете и работните си места, каза Киришчи пред журналисти в Мармарис.
Около 3000 хектара земи досега са били засегнати от пожара, посочи Киришчи, като добави, че високите температури и силният вятър усложняват значително усилията по гасенето на пламъците. 
Пламъците на пожара в момента се разпространяват в четири направления, поради което има опасения, че пожарът ще стане още по-голям заради силните ветрове, очаквани по-късно през деня, съобщиха от офиса на кмета в Мугла.
Пожарът започна в национален парк в Мармарис. Причината за стихията засега не е известна. 
Води се разследване за възможен саботаж, каза министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу.
В борбата на турските огнеборци с големия горски пожар са включени 12 самолета и 45 хеликоптера за гасене на пожари.
Междувременно министерството на извънредните ситуации на Азербайджан същи, че днес от страната за Турция ще бъде изпратен самолет за гасене на пожари. Самолетът ще бъде изпратен по нареждане на президента на Азербайджан Илхам Алиев. 
Миналото лято в страната имаше много унищожителни пожари, при които бяха изпепелени хиляди хектари земи главно по егейското и средиземноморското крайбрежие. 
Междувременно Турция, Израел и Кипър са изпратили самолети и хеликоптери, за да помогнат на пожарникарите в борбата с голям горски пожар в Северен Кипър (в т.нар. Севернокипърска турска република, призната само от Анкара), информира Анадолската агенция.
Пожарът започна във вторник в района Мерсинлик, на 83 км североизточно от Никозия.