Астрономическата пролет на 2022 г. започва на 20.III и продължава до 21.VI. Метеорологичната пролет е тримесечният период на март, април и май.
Тя е втората най-студена пролет за последните 11 години след пролетта на миналата година.
Започва с един от най-студените месеци март за последните повече от 20 години, преминава през сравнително хладен и дъждовен април и приключва с относително сух месец май.Пролетта на 2022 г. е със средни сезонни температури около и под нормалните.
На фигура 1 са показани карти на средната сезонна температура и нейното отклонение от климатичната норма.
Сезонни карти за температура и валеж за метеорологичните сезони могат да бъдат намерени тук.
На фигура 3, в лявата колона, са показани карти на отклонението на средната месечна температура от климатичната норма за трите пролетни месеца.
Месечни карти на температура и валеж могат да бъдат намерени тук. на http://www.meteo.bg/bg/minalMesets.
Картите се произвеждат автоматично на базата на данни от оперативни метеорологични станции на НИМХ.
(а) (б)
Фигура 1. Средна сезонна температура (°С) (а) и нейното отклонение от климатичната норма (б) за пролетта на 2022 г.
(а) (б)
Фигура 2. Сезонно количество валеж (mm, l/m 2 ) (а) и в процент от климатичната норма (б) за пролетта на 2022 г.
Сезонните количества валеж са близки до климатичната норма или по-малки.
На фигура 2 са показани карти на сезонното количество валеж като абсолютна стойност и като процент от климатичната норма.
На фигура 3, в дясната колона, са показани карти на месечното количество валеж като процент от нормата за трите пролетни месеца.
(а) (б)
(в) (г)
(д) (е)
Фигура 3. Отклонение на средната месечна температура от климатичната норма (°С) (лява колона) и месечно количество валеж в процент от климатичната норма (дясна колона) за пролетните месеци март (първи ред), април (втори ред) и май (трети ред).
Март е относително студен и сух. Той е един от най-студените месеци март за последните 20 години и един от най-сухите за последните 10 години 1 .
Април и май са с температури около нормата. Април е с валежи около и над нормата, но май е един от най-сухите месеци май за последните 10 години.Като относително най-топли периоди се открояват краят на март и началото на април и краят на май.
Като относително най-студени – първото и второто десетдневие на март, средата на април и началото на май.
На фигура 4 са показани диаграми на сезонния ход на температурата, а на фигура 5 са показани диаграми на сезонния ход на валежите в София, Пловдив, Плевен и Варна.
Диаграми на месечния ход на температурата и валежите могат да бъдат намерени тук.
В оперативните метеорологични станции на НИМХ най-високата измерена температура е 35.7 °С в с. Първомай, общ. Петрич, на 26.V, а най-ниската – на връх Мусала на 11.III – -24.2 °С. Най-голямото 24-часово количество валеж е 113 mm от дъжд и град. Измерено е в с. Мугла, обл. Смолян, на 29.V.
(а) (б)
(в) (г)
Фигура 4. Сезонен ход на температурата (°С) като 7-дневна пълзяща средна стойност за София (а), Пловдив (б), Плевен (в) и Варна (г) през пролетта на 2022 г.
Второто и третото десетдневие на март и първата половина на май са с оскъдни и редки валежи (фиг. 5). Това довежда до дефицит на влага в горните почвени слоеве.Дефицитът на почвена влага през март е бил лимитиращ фактор за развитието на зимните житни култури.
През първата половина на май е съвпаднал с критични по отношение на влагата фази при зимните житни култури – изкласяване, цъфтеж, оплождане и наливане на зърното.
Пролетните валежи са съсредоточени в средата на април и през втората половина на май (фиг. 5).
Наднормените априлски валежи довеждат до забавяне на сеитбата на пролетните култури – царевица и слънчоглед.През първото и второто десетдневие на март в страната има зимни условия с нахлуване на арктичен въздух. Комбинацията от ниски температури и силен вятър води до значително усилване на усещането за студ.
На фигура 6а е показана карта на индекс на топлинен комфорт/дискомфорт за 11.III.
От картата се вижда, че силният вятър води до усещане за много студено време в Североизточна България.
По високите открити части на планините над 2000 m надморска височина има условия за измръзване на открити части на тялото.
На 7.III натрупва сняг в Северна България и в планинските райони (фиг. 6б).
Карти на снежната покривка: има много дни със слана през април, но също и през май (фиг. 7a).
Гръмотевичната дейност започва през април, като най-голям брой станции с регистрирани гръмотевици и валеж от град има на 28 и 29.V (фиг. 7б).
На фигура 8б е дадена карта на регистрираните мълнии по системата ATDNet на 28.V.Такава актуална карта се намира тук.
През периода 31.III-2.IV се развива обширен средиземноморски циклон, който преминава на североизток (фиг. 8а).
Той има рядко срещана сила и създава условия за бурен поривист южен вятър, тип фьон, предимно по северните подножия на планините и в Източна България.
На 1.IV във Враца е регистрирана скорост на вятъра над 30 m/s.Има нанесени щети.
НИМХ е издал предупреждение за опасно силен вятър от степен оранжев код на 31.III и 1.IV.
(а)
(б)
Фигура 5. Сезонен ход на валежите (mm, l/m 2 ) през пролетта на 2022 г. за София и Пловдив (а) иПлевен и Варна (б).
(а) (б)
Фигура 6. Индекс на топлинен комфорт/дискомфорт на 11.Iii (а) и височина на снежната покривка на 7.III (б).
(а)
(б)
Фигура 7. Брой станции със слана (а) и гръмотевична дейност и валеж от град (б) през пролетта на 2022 г.
Гръмотевиците и градушките са в денонощието от 9 ч. на предната дата до 9 ч. на датата, за която са посочени.
(а) (б)
Фигура 8. (а) приведено към морско ниво атмосферно налягане (Pa) на 1.IV в 0 UTC (източник); (б) регистрирани мълнии по системата ATDNet на 28.V (цветна скала - час на регистриране).
НИМХ публикува Месечен хидрометеорологичен бюлетин (печатно издание: ISSN 1314-894X; онлайн издание: ISSN 2815-2743) и Годишен хидрометеорологичен бюлетин (печатно издание: ISSN 2738-781X; онлайн издание: ISSN 2815-2735). Те са достъпни на сайта.