Сдружение „Малките големи“ набира средства за обзавеждане на приюта за котки („коткодом“) в Балчик, съобщават от организацията.
Сумата ще бъде разходвана за измазване и изолация на предоставената от Община Балчик постройка; закупуване на мебели, катерушки, къщички, котешки тоалетни, драскалки и легла за обитателите; обособяване на отделни помещения за новопостъпили и карантинирани котки, майки с малки, хронично болни и нуждаещи се от спешно лечение животни; осигуряване на храна, лекарства, почистващи препарати и противопаразитни медикаменти. 
Към момента са събрани около половината от необходимите 10 000 лева и тече ремонт на сградата, каза за БТА председателят на „Малките големи" Петър Добрев. Той обясни, че в коткодома вече са настанени две майки с около десетина бебета. „През този сезон се появяват много изхвърлени малки и нямаше как да ги оставим на улицата. Отделно по нашите си къщи гледаме още доста", допълни Добрев. 
Сдружението реагира на сигнали за бедстващи котки не само от Белия град, но и от цялата страна. В началото на войната помощ от доброволците за своите домашни любимци са търсили и украински бежанци, каза още Добрев. „Помогнахме да бъдат осиновени две котки и няколко кучета. Две „украински" котки все още са при нас и им търсим домове", поясни той. 
„Малките големи“ призовават всеки, който има възможност и желание да помогне да първия „коткодом“ в необластен град в България, да подкрепи тяхната кампания в Platformata.bg, чрез дарение по банков път, Revolut или PayPal, с SMS с текст "DMS KOTE" (на латиница) на номер 17 777 или като закупи рамка за снимка, авторска фотография или друго от онлайн базара на сдружението.