Спортният арбитражен съд (КАС) уважи жалбата на Максим Агапитов относно отстраняването му от изборите за президент на Международната федерация по вдигане на тежести (IWF), съобщиха от КАС.
Съдът установи, че комисията на IWF не е имала правомощията да предотврати номинирането на кандидати за избор на президент на международна организация от Руската федерация по вдигане на тежести.
Спортният арбитражен съд уважи жалбите на Максим Агапитов, който е член на борда на IWF, Дмитрий Черногоров и Александър Кишкин. И тримата бяха изключени миналия месец от изборите от комисия, проверяваща потенциалните кандидати.
Решението на КАС позволява на тримата руснаци да се кандидатират за различни позиции, включително президент, по време на двудневния предизборен Конгрес в албанската столица Тирана, който е насрочен за 25-26 юни.
На 15 април 2020 година Изпълнителният комитет прие оставката на унгареца Тамаш Аян, който оглавява федерацията от 2000-а. Независима комисия, ръководена от Ричард Макларън, разкри факти за корупция в централата, целящи да скрият положителните резултати от допинг тестовете на спортисти. През октомври същата година Изпълнителният комитет на IWF назначи британеца Майк Ирани за изпълняващ длъжността ръководител на организацията. На този пост той замени американката Урсула Папандреа, която временно оглави федерацията след напускането на Аян.
52-годишният Агапитов беше начело на руската централа от 2016-а, а през май следващата година беше избран в Изпълнителния комитет на IWF.
Миналата седмица Аян получи доживотна забрана от спортна дейност от отделна комисия на КАС.
Изборите този уикенд са ключови за IWF да възстанови доверието в МОК. Вдигането на тежести беше изключено от спортната програма за Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година, като МОК трябва да вземе окончателно решение следващата година.