Парламентарната комисия по външна политика ще обсъди на заседание от 15:00 часа предложенията, свързани с Република Северна Македония (РСМ). Това потвърди пред журналисти в кулоарите на парламента Венцислава Любенова, председател на комисията ("Продължаваме Промяната").
Справка на интернет страницата на парламента показва, че има три внесени проекта за решения.
Проектът на решение на ДПС е внесен още вчера и е за одобрение на предложения от Френското председателство проект на Преговорна рамка за членство в ЕС на РСМ и Албания.
Предложението на ГЕРБ-СДС е внесено днес и предвижда предприемане на действия от Министерския съвет на Република България за одобрение на проекта на Преговорната рамка и проекта за Заключение на Съвета на ЕС за европейската интеграция на РСМ.
Третият проект на Христо Иванов, председател на ПГ "Демократична България", е внесен днес и е във връзка с разширяването на Европейския съюз и процеса на преговори на Република Северна Македония. В него се предвижда прецизиране на текста на проекта на заключенията на Съвета, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ в разпоредбите, в които са споменати други народи, на равна основа с тях.