Бившият генерален мениджър на Хюстън Астрос Джеф Лъхнау е новият собственик на испанския футболен клуб Леганес.
"Ще направим всичко по силите си, за да подобрим състоянието на този клуб", обяви 56-годишният американски бизнесмен, след като закупи клуба от южната част на Мадрид.
Водената от Лъхнау инвестиционна група "Блу Крау Спортс" придоби 99,1 процента от акциите на клуба, който досега бе собственост на Виктория Павон и Фелипе Морено. От клуба не посочиха стойността на сделката.
През миналия сезон Леганес завърши едва на 12-о място от 22 отбора в Ла Лига Дос, второто ниво на испанския футбол. 
Лъхнау обаче знае как се печелят титли, макар и около името му да има много съмнения.
Преди две години бизнесменът и тогавашният мениджър на Хюстън Астрос Ей Джей Хинч бяха наказани за по 12 месеца от Мейджър лийг бейзбол (МЛБ), след като бяха признати за виновни, че са използвали система за крадене и копиране на знаците на съперниковите отбори по време на шампионския рейд на Хюстън през 2017 и 2018 година. Наказанието доведе до уволненията на Лъхнау и Хинч през януари 2020 година.
Инвестиционната група, която е водена от американския бизнесмен, притежава различни спортни отбори в САЩ, Мексико, Ел Салвадор, Никарагуа и Канада. По-рано този месец "Блу Крау Спортс" придоби мексиканския клуб Канкун ФК.
Павон и Морено издържаха Леганес от 2008 година, когато отборът бе в третото ниво на испанския футбол. През 2016 година тимът за пръв път влезе в Ла Лига и прекара четири сезона в елита. През сезон 2017/18 Леганес постигна най-големия си успех, достигайки до полуфиналите за купата на Краля, като по пътя си тимът отстрани гранда Реал Мадрид.