"На правителствата в Западния свят им хареса да управляват в условия на извънредност". Това коментира за БТА проф. д-р Даниел Вълчев, декан на Юридически факултет в Софийския университет „Св. Климент Охридски“,  който участва в международната научна конференция на тема "Мултидисциплинарен подход за осигуряване нормалното функциониране на здравните и обществени системи при пандемични вълни" в Стара Загора.
Проф. Вълчев е и ръководител на проекта „Кризата с COVID-19 и бъдещето на либерално-демократичните конституционни модели“. Проектът е финансиран от Фонд "Научни изследвания" към Министерството на образованието и науката. В периода от две години с начало през март 2021 г. екипът осъществява анализ на взаимодействието между обществото и държавните органи в България с оглед на борбата с пандемията и нейните последици.
"Големият въпрос е ще бъдат ли управлявани обществата по този начин, благодарение на страха на хората с извънредни средства, или ще се върнем към старото положение“, коментира проф. Вълчев. Според него ако допусканията, които са направени по време на проекта, се осъществят, „ще се окаже, че либералната демокрация върви в посока да се управлява в условия на извънредност - дали есента ще има нова вълна от заболели или войната в Украйна ще се задълбочи, или изведнъж ще има някакво климатично изменение, което ще ни стресне". На правителствата им хареса да управляват в условия на извънредност“, смята проф. Вълчев. Той е категоричен, че  обществото в България не е свикнало да бъде управлявано по този начин.
Според него в началото на ковид кризата през март 2020 година в България правителството се е придържало към конституционната разпоредба, свързана с обявяване на военно или друго извънредно положение, което се прави от парламента. „След това беше казано, че е извънредна епидемиологична обстановка и, вместо Народното събрание, решения вземаше Министерски съвет, а в крайна сметка министърът на здравеопазването можеше да променя мерките, засягащи правата на огромен брой хора.  Това поставя под риск либералната демокрация“, каза още юристът. 
Той представи на конференцията доклад "COVID-19 и либералната демокрация – кое от тях си отива?"
Двудневният международен научен форум е организиран от Тракийския университет в Стара Загора и неговия Медицински колеж със съдействието на  Пловдивския университет "Св. Паисий Хилендарски", Министерството на образованието и науката,  Асоциацията на младите учени.
В конференцията с доклади и постери участват, освен организаторите,  СУ "Св. Климент Охридски",  УНСС, Великотърновският университет "Св.Св. Кирил и Методий", Медицинските университети в София, Пловдив, Варна и Плевен, както и Медицинският институт на МВР – София, Университет по хранителни технологии - Пловдив, Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград, Университетът по телекомуникации и пощи в София, Институтите по физикохимия и микробиология при БАН, Университетът в гр. Йоанина, Гърция.