Председателят на Камарата на депутатите на румънския парламент Марчел Чолаку, който е на посещение в Белгия, ще подкрепи предоставянето на статут на кандидати за членство в ЕС на Република Молдова и Украйна, ще поиска подкрепа за присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство и ще настоява за по-голяма гъвкавост в Националния план за възстановяване и устойчивост по линия на пенсиите, съобщава агенция Аджерпрес.
"Румъния може да се превърне в център на регионалната стабилност и развитие! Това е проект, който ще подкрепя категорично днес в Брюксел пред нашите европейски партньори. На срещата на премиерите и европейските комисари социалдемократи ще се застъпя за предоставянето на статут на кандидати за членство в ЕС на Република Молдова и Украйна. Румъния е длъжна да подкрепя Република Молдова на всички дипломатически равнища!", написа Чолаку във Facebook.
Чолаку посочи, че ще поиска от председателя на Европейския парламент подкрепа за присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство и ще настоява за по-голяма гъвкавост в Националния план на възстановяване и устойчивост по линия на пенсиите.
Марчел Чолаку, който се очаква да бъде следващият премиер на Румъния съгласно коалиционното споразумение за ротация на министър-председателския пост, е на посещение днес в Брюксел. Той ще се срещне с председателя на Камарата на депутатите във Федералния парламент на Кралство Белгия Елиан Тилийо, с вицепремиера Пиер-Ив Дерман, който е и министър на икономиката и труда, и с комисаря за работните места и социалните права Никола Шмит. Чолаку ще има среща също с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола и ще участва в среща на лидерите на Партията на европейските социалисти.