БТА подписа днес партньорско споразумение с с полската прес агенция ПАП. Подписи под договора сложиха ръководителите на двете институции - Кирил Вълчев и Войтек Сурмач.
Гост на подписването бе заместник-ръководителят на полската мисия у нас Ивона Якушко-Дудка.

"Договорът, който подписваме е в практиката от последните месеци. Не само ще си осигурим пълен достъп до своите информационни продукти, но и всеки ден ще си помагаме като редактори един на друг, изпращайки по една информация, придружена със снимка", каза  генералният директор на БТА Кирил Вълчев. "Договаряме се , че всяка година ще правим план за следващата година - за обмяна на репортери, не на директори. Така, че да специализираме журналисти, които да познават по-добре нашите две страни. Още този септември журналист от полската агенция ще отрази срещата на балканските информационни агенции в България", каза Вълчев.
"В дългата история на двете информационни агенции - БТА е основана през 1898 г., а ПАП - 1918, и въпреки доста близкото минало, което имахме през комунизма, между нашите агенции никога не е имало споразумение", каза още Кирил Вълчев.
"В момента ние създаваме история. Трябва да знаете, че това беше инициатива на БТА и на Кирил Вълчев Той покани полската агенция да подпише договор за партньорство", каза президентът на борда на директорите на ПАП Войтек Сурмач. "Този договор е много специален за нас поради едничкото условие - да си разменяме новини. Аз съм много впечатлен от този тип договор и отсега нататък смятам да предложа по-нататъшните договори на ПАП с други агенции да имат същото това условие", добави той.

По думите на Кирил Вълчев двете агенции имат сходната съдба. "Разбира се, полската агенция е два пъти по-голяма от БТА, предвид по-голямата територия и население на страната, но сме изправени пред входни предизвикателства - да разширим нашата кореспондентска мрежа в чужбина. ПАП Има постоянни кореспонденти на трудов договор в 10 държави - включително екип в Брюксел от трима души, двама кореспонденти в САЩ, както и в основни столици на Европа. БТА тепърва започва да възстановява своята кореспондентска мрежа във всяка от съседните ни страни", разказа Вълчев.
"И ПАП, и БТА, се опитваме да укрепнем нашата регионална кореспондентска мрежа. ПАП има кореспонденти в 22 региона и се опитва да покрие цялата страна. БТА, в това отношение, е малко по-добре, тъй като има кореспонденти във всички региони на страната", добави Вълчев.
През следващата седмица генералният директор на БТА ще бъде в Полша, за да види как ПАП изгражда своята мрежа, ще участва и в конференция по покана на полската агенция. Това лято Войтек Сурмач ще гостува в България, за да се запознае с дейността на нашите бетеанските кореспондентски офиси.