Нов ферибот ще плава от Бургас до грузинския град Батуми. Очаква се това да стане от началото на юли. Новината съобщи днес изпълнителният директор на Пристанище-Бургас Диян Димов.
Днес той участва в Бургас в Международния морски форум "BeFоR_BeGREEN", на който експерти дискутират новите аспекти при развитието на синята икономика в следващите десетилетия. 
През 2014 година корабът "Дружба" бе първият, който започна плаване по линията. Новият ферибот, който ще се движи по маршрута, е "Вилнюс". Той ще е вторият ро-ро плавателен съд , който ще обслужва коридора между пристанищата на Бургас и Батуми. Услугата ще започне като превоз на товари и пътници по трасето.
Диян Димов посочи, че за осъществяването на идеята е извършена усилена работа с Министерството на транспорта, Гранична полиция, МВР.
Намеренията са "Вилнюс" да извършва курсове веднъж седмично. Корабът ще отплава от единайсто корабно място на пристанището в Бургас. Украинска фирма ще бъде оператор на втора ро-ро линия. Предстои изграждане на митнически пункт и фитосанитарен контрол на порта в Бургас.
По-късно днес ще бъде подписано споразумение за старта на новата линия между ръководството на Пристанище-Бургас и кмета на грузинския град Батуми.  Друга важна декларация, която ще бъде  подписана на форума, е меморандум за сътрудничество между пристанищата в Бургас и Синеш, Португалия.
Днес в Международния конгресен център в Бургас се провежда второто издание на Международния морски форум "BeFоR_BeGREEN". Той е организиран от Пристанище "Бургас" ЕАД и Община Бургас, със съдействието на "Южнобългарски морски образователен център" ЕООД, Българската асоциация на морските капитани, "Shippossible" LTD и Бургаската морска асоциация. Форумът бе открит от изпълнителния директор на Пристанище-Бургас Диян Димов.