Над 180 реконструктори от пет държави ще участват в средновековния фестивал „Цар Иван Александър – любов и дипломация“, който ще се състои от 24 до 26 юни на крепостта „Царевец“ във Велико Търново, съобщиха организаторите. Групи и свободни реконструктори от пет държави пристигат във Велико Търново за седмото издание на Международния фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“, който ще пресъздаде ежедневието, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век. 
В реконструкциите на тема „Цар Иван Александър – любов и дипломация“ ще се включат над 180  участници.  Сред тях са италианците от „Historia Bari“, специализирани в исторически възстановки от областта Пулия и първата гръцката група за византийска история “Protospartarii” от Атина, съчетаваща военна история с реконструкция и експериментална археология.
Две румънски групи ще участват във възстановките. „Кафява мечка“ от Букурещ се представя с европейски исторически бойни техники, приложни изкуства, коване, плетене на ризници от XIII – XV в., а трансилванската група  „Черният дракон“ от Брашов ще покаже полевия живот и занаяти на наемните „“свободни дружини“ от времето на унгарските крале Луи Велики на Анжу и Зигмунд Люксембург (1360-1390 г.). Сред чуждестранните участници са и смелите и неуморни бойци от група  „Бели орлови“ от Белград.
Дружество "Традиция" със своите членове от Велико Търново, Шумен и Панагюрище също ще се включи в програмата, както и членовете на Сдружението за исторически възстановки "Чигот" от Варна, група „Верени“ от София, Средновековно общество MODVS VIVENDI, СИВ „Филипопол, музикалните групи „Еринеи“, "Ксана", „Летящи номади“ и свободни реконструктори. 
В трите дни на Царевец ще има демонстрации на занаяти, бит и традиции, стрелба с лък, бойни игри и турнири, куклен театър за малки и големи, тематично представяне на средновековното облекло и въоръжение. Вечерите ще завършват с концерти на румънска Ана Креанга, групите „Ксана“, „Летящи номади“ и огнено шоу.
Средновековният фестивал се организира от СНЦ „Търновци“, НД "Традиция"- клон Велико Търново, Община Велико Търново и Регионалния исторически музей и е част от Културния календар за 2022 г.          
Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, като се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. С вход свободен са вечерните концерти от 19:30 ч. до 21:30 ч. на 24 и 25 юни, уточняват организаторите.