Издателство „Харпър Колинс“ ще публикува нова книга от Дж. Р. Р. Толкин – „Падането на Нуменор“ (The Fall of Numenor) през ноември, съобщава ЮПИ, като цитира издателите на един от най-великите писатели във фентъзи жанра. Толкин умира на 81-годишна възраст през 1973 г.
Книгата „Падането на Нуменор" съдържа текстовете на Толкин за събитията от Втората епоха и излиза под редакторството на Брайън Сибли и Кристофър Толкин. Илюстрациите са дело на Алън Лий.
Брайън Сибли черпи вдъхновение от приложенията към поредицата от книги „Властелинът на пръстените“ на Толкин, както и други негови произведения, за да разкаже историята за създаването на Нуменор, изковаването на Пръстените и Последния съюз срещу Саурон, който слага край на Втората епоха.
„Още от първата публикация на „Силмарилион“ преди четиридесет и пет години, аз следвах прецизното кураторство и ерудицията на Кристофър Толкин при публикуването на великолепната история от текстовете на неговия баща за Средната земя. За мен е чест да добавя към тази авторитетна библиотека „Падането на Нуменор", каза Сибли.
„Надявам се, че обединявайки много от нишките в историите от Втората епоха в едно произведение, читателите да открият – или преоткрият, богатия гоблен от герои и събития, които са прелюдия към драмата във войната за Пръстена, разказана във „Властелинът на пръстените". „Падането на Нуменор“ ще даде нова оценка на това как монументалните събития от Втората епоха са се отразили върху тези, разказани във „Властелинът на пръстените“, добавя още той. 
Излизането на книгата съвпада с поредицата на стрийминг услугата „Амазон Прайм Видео“ (Amazon Prime Video) -  „Властелинът на пръстените: Пръстените на силата“. Действието на сериала се развива във Втората епоха. Премиерата се очаква на 2 септември. В главните роли са Морфид Кларк, Робърт Арамайо, Исмаел Крус Кордова, Оуейн Артър и София Номвете.