Сръбският театрален режисьор Небойша Брадич ще представи тенденциите в съвременния мюзикъл в рамките на второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър. Бившият културен министър на западната ни съседка ще говори пред публика на 25 юни в продължение на три часа. Това съобщи директорът на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ Марияна Арсенова.
„Небойша Брадич е и режисьор на „Цигулар на покрива“, който ще видите като театрализирано концертно изпълнение на закриването на фестивала на 17 юли. Небойша Брадич е режисьор, продуцент. Човек, от който всички ние можем много да научим. За артистите от Музикалния театър беше една невероятна школа неговата режисура на „Цигулар на покрива“, която всеки от нас попиваше като нещо, с което имаме нужда да се самоусъвършенстваме. И публиката определено забеляза това“, коментира Асенова пред журналисти ден преди началото на фестивала.
Софийският фестивал на музикалния театър ще бъде открит на 24 юни (петък) с концертно изпълнение на мюзикъла „Фантомът на операта“. Форумът ще продължи до 17 юли, а представленията ще бъдат играни на сцена парк Военна академия „Г. С. Раковски“. При лошо време, събитията няма да бъдат отменяни, а ще бъдат премествани в Музикалния театър.
В програмата на фестивала влизат „Вражалец“ на Великотърновския музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ (25 юни), „Една вечер с хитовете на Бродуей“ (26 юни), „Някои го предпочитат горещо“ на Народния театър в град Ниш (1 юли), „Кой е Големанов“ на Държавната опера в Русе (2 юли), „Госпожиците от Авиньон“ на Националната опера и балет в Скопие (8 юли) и др. На 5 юли ще бъде представена и лятна гала на балет „Арабеск“. В представлението, което ще трае около час и половина, ще бъдат включени хореографии на Аршак Галумян, Ангелина Гаврилова, Филип Миланов, Мириам Енгел и Мила Искренова.
Театралният и балетен хореограф от Република Северна Македония Олга Панго също ще проведе семинар по време на фестивала. Събитието ще се състои на 8 юли, когато Панго ще представи и спектакъла си „Госпожиците от Авиньон“.
„Надяваме се тази проява, фестивалът, да стане не само среща на националните ни културни институти, но и притегателна международна платформа за обмен, идеи и - дай Боже, съвместни продукции с екипи от цяла Европа“, каза още Арсенова.
„За Военна академия е привилегия да бъде домакин на Софийския фестивал на музикалния театър. Това е част от нашия 10-годишен проект между Столична община и Военна академия, чиято програма дава възможност на софиянци и на гостите на София през най-хубавите месеци на лятото да се насладят на музикалното, танцово и оперетно изкуство на Музикалния театър, който е подготвил една програма, която впечатлява всеки, който се докосне до нея“, коментира и генерал-майор Тодор Дочев от Военна академия „Г. С. Раковски“.
„Важно е институциите да си партнират, когато трябва да подкрепят изкуството. За града е изключително важно места като това да бъдат отворени, за да могат всички, които обичат красивите природа, архитектура и изкуство, да се докоснат до тях. Много бих се радвала, ако този фестивал, който вече утвърди своето място в културния календар на Столична община, привлече и нови публики“, допълни Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ в Столична община.