Видински ученици заеха призовите две първи места в Национално състезание по роботика, съобщи за БТА менторът на младежите Десислава Цокова. С две първи места се завърнаха  два от трите отбора на видинската Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров", които участваха  в състезанието "Роботика за България". Третият отбор получи наградата на журито и наградата за най-атрактивна снимка и най-добър дизайн на робота.  Това е седмото участие на Клуба по роботика  в състезанието, като отборите са печелили досега 6 първи места, 3 втори и 2 трети места, допълни менторът на отборите по роботика Десислава Цокова.
Менторът сподели, че състезанието по роботика изисква доста сериозна  подготовка. Включва и работа върху изследователски проект. От учениците се изисква да се представят като екип, да защитят дизайна на робота си. Затова и тяхната победа е доста изстрадана победа, защото това им костваше дни наред усилена работа, е категорична Цокова. За първи път  и трите ни отбора се представят доста успешно. Състезанието включваше участие в четири различни дивизии и в две от тях взехме първото място.
След успешното представяне и наградите мога да кажа, че всички деца са позитивно заредени и щастливи, готови са за  следващия състезателен сезон. Отличното ни представяне се дължи на страшно много труд, а той е и гаранцията за успеха, каза Цокова.
Третият отбор The Incredibles, въпреки проблемите, които възникнаха с робота, успя да грабне награда за най-добро представяне без Power Point, най-атрактивна снимка и най-добър дизайн на робота. Похвалиха ги и за най-голямо спокойствие по време на състезанието: "Роботът отказва да се движи, а учениците отговарят на журито - Няма значение, дошли сме да се забавляваме". Това е то спортния дух, разказа още менторът.
Дълъг е пътя, който извървява отборът на Ивайло Георгиев, за да спечели първото място. Ивайло  е деветокласник, специалност "Компютърна техника и технологии". За  представянето на отбора си на състезанието "Роботика за България" той споделя, че подготовката на отбора е започнала още през  януари, когато се разбра темата за проекта и ни бе дадено полето, на което изпълняваме мисиите. На състезанието трябваше да представим нашия екип като цяло, дадоха ни  игра, за да видят как се справяме като екип, разказа още Ивайло. След това сбе състезанието за рободизайн  и представяме робота, т.е обясняваме защо сме решили да направим робота по определен начин, да обясним  програмата, която се изпълнява от робота. И след това имаме робоигра и самото изпълнение на мисиите. Накрая идва и генералното класиране. Доволни сме от първото място и се радваме, че целият този труд се увенча с победа, не крие щастието си Ивайло Георгиев.Кристиян Георгиев, който  е 10 клас, специалност "Приложно програмиране" и е член на  другия отбор, спечелил първо място, също е доволен от победата. Споделя, че в хода на състезанието са преодоляли няколко кръга преди робоиграта - рободизайн, научно изследователски проект и екипна игра. Във всичките кръгове  трябваше да защитим нашите  представяния във всяка категория, допълва Кристиян. Темата на нашия отбор бе  "Карго кънект" и аз бях с нагласата, че ще успеем и  наистина успяхме да достигнем първото място, е категоричен десетокласникът. Всички участници в състезанието получиха медали, отборите, класирали се на първо място - купи. Учениците ще получат и еднократна стипендия за постигнати високи резултати на националното състезание. А отборите, класирали се на първите места, получават парични награди, с които ще се закупи техника за Клуба по роботика, допълни в заключение  менторът на отборите по роботика във видинската Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" Десислава Цокова.